Ve Skotsku byly v hrobce nalezeny záhadné koule z vyleštěného kamene

Někteří z expertů tvrdí, že pravěké koule sloužily jako zbraně / University of Central Lancashire
Ve starověké hrobce na ostrově Sanday, který patří ke skotskému souostroví Orkneje, byly nalezeny uměle opracované kamenné koule. Záhadné předměty byly vyrobeny asi před 5500 lety. Archeologové netuší, k čemu sloužily, jde ale o nádhernou ruční práci.

Stovky podobných koulí o velikosti baseballového míčku byly nejčastěji objevovány ve Skotsku a na souostroví Orkneje. Také se ovšem objevily v Anglii, Irsku a Norsku.

Nejslavnější taková koule, nalezená v roce 1860 v severovýchodním Skotsku, dostala jméno Towie a na svém povrchu má nádherné spirálovité vzory.

Některé tyto kamenné předměty mají zdobené vzory, výběžky nebo jsou hladce leštěné. Archeologové nikdy nepřišli na to, k čemu sloužily. Někteří z expertů tvrdí, že sloužily jako zbraně, proto jim přezdívali „hlavy palcátů“. Podle jiných názorů šlo o střelivo do ručních praků.
 
Archeoložka Vicki Cummingsová z britské University of Central Lancashire uvedla, že je pravděpodobnější umělecké využití, nebo symbol společenského postavení člověka či důležité etapy lidského života.
 
Cummingsová nyní se svým týmem našla dvě takové koule na ostrově Sanday. Jedna z nich je zhotovena z černého kamene, druhá ze světlejšího vápence. Jsou ranými příklady těchto výtvorů. Tvůrci je vyleštili dohladka, nemají tedy na povrchu žádné zdobené vzory.
 
Podle archeoložky se koule se vzory objevovaly později v neolitu, leštění kamene bylo údajně dřívější praxí. „Tyto dvě leštěné koule jsou mnohem jednodušší, ale stále jsou to krásné předměty,“ řekla pro Live Science.
 
Účel těchto konkrétních koulí napovídá jejich přesné umístění. Každá z nich byla nalezena v jedné oddělené přihrádce sloužící k uložení lidských ostatků v komoře hrobky. Vědci chtějí koule společně s nalezenými spálenými lidskými kostmi a keramikou dále zkoumat.
 
Zdroj: Live Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama