Zenové kameny, záhada oblíbená na internetu vysvětlena fyziky

Zenové kameny jsou fascinující přírodní struktury, sestávající se z kamene stojícího na štíhlém ledovém podstavci / Pixabay
I příroda umí dělat umění. Na sibiřském Bajkalském jezeře balancují na velmi úzkých ledových podstavcích takzvané „zenové” kameny. Vědci konečně po letech různých studií zjistili, jak tyto tajemné a na internetu populární kameny vznikají.

Fyzici v laboratoři provedli test a zjistili, že kámen funguje jako jakýsi slunečník chránící před světlem sloupec ledu pod sebou. Brání tak jeho sublimaci, což má za následek vznik této tenké struktury, která kámen podpírá.

Kromě toho samotné černé tělo těchto kamenů odráží infračervené záření, které vytváří mělkou prohlubeň ve spodní části kamene okolo základny ledového pilíře.

„Zenové kameny jsou fascinující přírodní struktury, sestávající se z kamene stojícího na štíhlém ledovém podstavci. Jejich původ byl dlouho nepochopen,” vysvětlují fyzici Nicolas Taberlet a Nicolas Plihon z Národního výzkumného centra ve Francii.
 
„Ukazujeme, že jsou zenové kameny vytvořeny kolísáním rychlosti sublimace okolního ledu, což vede k pomalé tvorbě tohoto podstavce. Přispívá to k velmi malému počtu zpráv o tvorbě vzorů a tvarů řízené sublimací,” pokračují experti.
 
Zenové kameny jsou krásné, proto jsou na internetu virální. V populárních příspěvcích je však proces jejich vzniku často připisován větrné erozi, což je špatně. Zenové kameny nenesou stopy po mechanickém opotřebení způsobeném větrem. Lze je najít také v jeskyních, což je navíc do jisté míry před živly chrání.

Zdroj: PNAS

Mohlo by vás zajímat

Reklama