Slavná vikingská mapa Vinlandu je podle analýzy inkoustu falešná

Uhlíkové datování sice určilo stáří pergamenu na 600 let, ale inkoust obsahuje titan / Yale University
Vikingská mapa Vinlandu byla jediným důkazem, že v 15. století přistáli Vikingové u břehů Ameriky ještě dlouho před Kolumbem a že znali pobřeží okolo Newfoundlandu. Analýza inkoustu nyní prokázala, že mapa si svou slávu nezaslouží. Je falešná, vytvořená až ve 20. letech minulého století.

Mapa Vinlandu byla objevena v roce 1957. Měla být vyobrazením světa, jak jej znali Vikingové. Nacházejí se na ní oblasti od břehů Evropy, Afriky a Asie po jižní část Grónska a pobřeží Severní Ameriky.

Kolem roku 1000 měli připlout do těchto oblastí Vikingové vedení Liefem Erikssonem. Analýza použitá k rozboru chemikálií v inkoustu však prozradila znepokojivý fakt. Mapa je falešná.

Uhlíkové datování sice určilo stáří pergamenu na 600 let, ale inkoust obsahuje titan a menší množství barya, což lze očekávat u prvních komerčních inkoustů 20. let minulého století.
 
„Tato mapa je falešná. Tady není důvod k pochybám,” řekl Raymond Clements, expert na knihy a rukopisy z Yaleovy univerzity. Není známo, že by tímto inkoustem psali dávní písaři z dob, z nichž měla mapa pocházet. Aby si byli experti jistí, porovnali mapu Vinlandu s rukopisy z 15. století. V inkoustu těchto skutečných dochovalostí našli mnohem menší obsah titanu a větší podíl železa.
 
Na zadní straně pergamenu je nápis, který jej spojuje se středověkou encyklopedií Speculum Historiale. Z ní nejspíše pergamen pro padělek pochází. Původní latinský nápis byl údajně přepsán moderním inkoustem.
 
Podle Clementse byla mapa vytvořena jako pokus přimět lidi věřit, že vznikla společně se zmíněnou encyklopedií. Nález také demonstruje, že nejnovější technologie používané ve vědě mohou odhalit pravost historických dokumentů v muzejních sbírkách.
 
Zdroj: Yale News

Mohlo by vás zajímat

Reklama