Vikingské šachy: Tisíc let starou deskovou hru našel horník v Anglii

Vrcholu popularity dosahovala hra v severní Evropě během středověku / DNW
Vzácná kompletní sada herních figurek z doby, kdy Vikingové dobývali Anglii, byla dána do aukce poté, co ji na poli objevil místní hledač s detektorem kovů. Horník ve výslužbě Mick Bott (73) ji našel v Torksey v Lincolnshire, kde Vikingové v roce 872 založili zimní tábor.

Herní kameny byly součástí strategické deskové hry zvané Hnefatafl, podobné šachům a oblíbené u vojáků při výuce bojové strategie. Očekává se, že se herní set prodá za 1 000 liber (necelých 30 000 Kč), až se příští úterý 15. září dostane do aukce v londýnském Dix Noonan Webb (DNW).

Jeden z odborníků z DNW uvedl, že nálezce přinesl hru Vikingů do aukční síně v plastovém sáčku, protože si nebyl jistý jejich významem. Bott na místě nálezu sbíral předměty už dvě desetiletí. „Myslel si, že jde o závaží, ale byl jsem v muzeu v Oslu a viděl jsem příklady vikingských her a tyto kameny je velmi připomínaly,“ řekl Nigel Mills z DNW.

Herní figurky zvážil a každá z nich měla jinou hmotnost. Při jejich porovnání s podobnými příklady kamenů v muzeu v Oslu vyšlo najevo, že se jedná o kusy hry Hnefatafl. Mít kompletní sadu 37 herních kamenů je pozoruhodné, protože nebyly nalezeny současně, ale postupně v průběhu delší doby.

Kusy vyrobené z olova prozkoumali odborníci z Fitzwilliamova muzea v Cambridgi. Přestože doprovodná deska nebyla nalezena, společnost DNW zadala ruční výrobu dřevěné herní desky podle dostupných pramenů. Vítěz aukce bude moci hrát Hnefatafl se stejnými kameny, které Vikingové používali před 1150 lety. 

Vrcholu popularity dosahovala hra v severní Evropě během středověku. Po staletí se vyvíjela a její různé varianty nyní spadají pod zastřešující termín „Tafl“. Hru hrají dva hráči na desce s výrazným vzorem. 

Každá sada Hnefatafl se skládá ze 12 obranných kamenů z vypalované formy a 24 sférických útočných dílků a jednoho krále zdobeného mědí. Kameny se pohybují po přímce a soupeřova figurka je odstraněna z hrací plochy, pokud nepřátelské figurky obsadí dvě protilehlé pole. Je to hra, která učí vojáky strategii. Jde o vůbec první případ, kdy byla v aukci nabídnuta kompletní herní sada z éry Vikingů.

Kameny byly nalezeny na břehu řeky Trent v Lincolnshire, kde Vikingové založili obrannou a strategickou základnu obklopenou bažinami a řekou Trent, která zde tvořila ostrov. Podle odborníků z univerzity v Sheffieldu, kteří na místě prováděli vykopávky, využívaly tábor tisíce vikingských válečníků, žen a dětí, kteří tam dočasně žili ve stanech. Při čekání na jaro a plánování dalších útoků si krátili čas touto hrou. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama