Pluto hubne. Na své orbitě se vzdaluje od Slunce, ztrácí proto atmosféru

Planetě Pluto trvá přibližně 240 pozemských let, než Slunce oběhne / NASA
Mars má extrémně tenkou atmosféru. Podobný osud pravděpodobně čeká i Pluto. Plyny obklopující tuto planetu postupně mizejí a mění se v led. Astronomové uvádějí jako důvod zvyšující se vzdálenost této trpasličí planety od Slunce.

Atmosféra Pluta je tvořena dusíkem a v menší míře oxidem uhelnatým a metanem. Když na povrchu planety klesají teploty, dusík zamrzá a atmosféra Pluta řídne. Astronomové jev pozorovali, když bylo Pluto v zákrytu se Sluncem.

Zákryt (okultace) je jev, kdy je jeden objekt skrytý za objektem druhým, nacházejícím se mezi zakrytým objektem a pozorovatelem. „Vědci používají okultace ke sledování změn v atmosféře Pluta od roku 1988,” uvedl Eliot Young, planetární vědec na Southwest Research Institute v Texasu.

Astronom také uvedl zajímavé zjištění ohledně mise sondy New Horizon. Když v roce 2015 provedla těsný průlet kolem Pluta, astronomové díky ní vytvořili model hustoty jeho atmosféry.
 
Podle tohoto modelu atmosféra Pluta každé desetiletí dvojnásobně zhoustne. Pozorování texaských astronomů provedené v roce 2018 ovšem zjistilo pravý opak. Dává to však smysl. Atmosféra Pluta je tvořena z odpařeného ledu. Změny teploty, i ty nepatrné, vedou ke změnám objemové hmotnosti atmosféry.
 
Planetě trvá přibližně 240 pozemských let, než Slunce oběhne. V jednom bodě se dostává do vzdálenosti zhruba 30 astronomických jednotek od Slunce. To je 30násobek vzdálenosti Země od Slunce. Postupně se však Pluto vzdaluje. Má menší příjem světla a teploty na jeho povrchu klesají. Nakonec tedy skončí bez atmosféry.
 
Zdroj: American Astronomical Society Division for Planetary Sciences Annual Meeting

Mohlo by vás zajímat

Reklama