Mozkový implantát je nadějí pro pacienty s depresí rezistentní na terapie

Neurologové vyvinuli implantát, který dokáže stimulovat důležité oblasti mozku / Pixabay
Deprese je nemilosrdná. Nejen, že je to jeden z nejvíce akutních problémů současnosti, ale terapie nejsou dostačující a někteří pacienti jsou navíc rezistentní na léčbu.

Neurologové ale přišli s řešením. Vyvinuli implantát, který dokáže stimulovat důležité oblasti mozku a pacientovi od těchto stavů ulevit.

Někteří lidé s depresí nereagují na léčbu. Mezi ně patří i Sarah (36 let). Od svého dětství trpí na těžké deprese a nereaguje na terapie. Žena byla v největším zoufalství oslovena neurology z Kalifornské univerzity v San Franciscu. Vědci chtěli v projektu prozkoumat možnosti stimulace mozku a ulevit pacientům rezistentním na léčbu od vnitřní bolesti.

Nejprve pozorovali činnost jejího mozku. Identifikovali biomarker, v tomto případě specifický proud mozkových vln, který nikdy předtím spojen s depresí nebyl, a ten využili k úpravě implantátu tak, aby technologie stimulovala mozek pouze tehdy, když byl biomarker exprimován.
 
Experiment samozřejmě zahrnoval chirurgický zákrok, v němž byl implantát vpraven do lebky ženy. Tým vložil jednu elektrodu do zdrojové oblasti zmíněného biomarkeru a druhu do míst tohoto proudění.
 
První elektroda rozpoznala biomarker a druhá vysílala hluboko do mozku množství elektřiny po dobu šesti sekund. Trvalo to sice nějaký čas, Sára však po určité době začala pociťovat úlevu a symptomy polevily.
 
„Účinnost terapie nám ukázala, že jsme nejen identifikovali správný mozkový okruh a biomarker, ale dokázali jsme jej replikovat ve zcela jiné, pozdější fázi studie s pomocí implantovaného zařízení,” řekla psychiatrička a autorka studie Katherine Scangosová.
 
Sice je to úspěch provedený pouze u jedné pacientky, i tak jde o velkou naději pro všechny pacienty s depresí, na které nezabírá léčba. Jen budou zapotřebí větší studie.
 
Zdroj: Nature Medicine

Mohlo by vás zajímat

Reklama