Paleontologická výprava našla v největším pekle na Zemi mumifikované papoušky

Osídlení pouště Atacama starodávnými lidmi možná připomínalo spíše post-apokalyptický film / Pixabay
Poušť Atacama, nejsušší místo na Zemi. Peklo, které se kdysi snažili zkrotit i lidé. A díky tomu objevují archeologové v rozžhaveném písku hororové nálezy, které o této snaze vyprávějí. Nyní podrobili vědci analýze mumifikované papoušky s drsnou minulostí.

Poušť Atacama se pokusili kolonizovat lidé a zavést zde zemědělství již v letech 800 až 600 před naším letopočtem. Docházelo zde ke střetům, brutálnímu násilí a k obchodu se vším možným. Osídlení pouště Atacama starodávnými lidmi tak dost možná připomínalo spíše post-apokalyptický film.

Antropologové a archeologové z Pensylvánské státní univerzity se vypravili do pouště Atacama, kde našli desítky mumifikovaných papoušků. Zkoumáno bylo celkem šest druhů papoušků vykopaných na pěti archeologických lokalitách. Stáří ptačích mumií bylo datováno do let 1100 až 1450 našeho letopočtu.

„Peří tropických ptáků bylo v předkolumbovské Americe jedním z nejvýznamnějších symbolů ekonomického, sociálního a posvátného stavu,” píší autoři ve své publikaci.
 
Poušť není přirozené prostředí těchto zvířat. Barevní ptáci sem byli dopraveni a žili zde v drsných podmínkách v zajetí daleko od Amazonského deštného pralesa.
 
Peří bylo ptákům často trháno a posíláno do And, kde bylo přidáváno do textilií. 27 analyzovaných papoušků ale mělo jiný, možná ještě krutější osud. Většina z analyzovaných ptáků pocházela z lokality poblíž oázového společenství, které se tam nachází dodnes.
 
Zdejší lidé se zde s papoušky a dalšími ptáky pohřbívali. Zvířata byla pečlivě naaranžovaná a často zmrzačená. Některá měla otevřený zobák a vyplazený jazyk. Možná to nějak souviselo s rituály a schopností papoušků napodobovat lidský jazyk. Jiní papoušci měli roztáhnutá křídla, aby létali i v posmrtném životě.
 
Jenomže někteří ptáci měli křídla zlomená a svázané nohy. A v nejhorších případech jim byly odřezány zobáky a drápy. Každopádně tyto mumie musejí být podrobeny dalšímu studiu. „Absolutně netušíme, proč byli takto mumifikovaní,” přiznávají vědci.
 
Zdroj: PNAS

Mohlo by vás zajímat

Reklama