Máme lepší čich, než si myslíme. Rychle nás varuje před nebezpečím

Ostatní smysly, jako je zrak a sluch, vyžadují reakci mozku / Pixabay
Lidé nemají tak dobrý čich jako zvířata. Podle nové studie a experimentů v ní provedených však máme tento smysl na vysoké úrovni. Aniž si to uvědomujeme, varuje nás rychle před hrozícím nebezpečím. Na to pak reaguje celé tělo.

Vědci z Institutu Karolinska ve Švýcarsku provedli dva experimenty a zjistili, že nervy v našem nosu detekující vůně začnou rychle zpracovávat negativní pachy, což má vliv na bleskové reakce celého těla.

Ostatní smysly, jako je zrak a sluch, vyžadují reakci mozku. Čich nikoliv, takže reakce těla je rychlejší. Je to překvapivé o to více, když si myslíme, že člověk je závislý na zraku a sluchu. Pokud se například chystáte sníst zkaženou potravinu nebo vkročit do oblasti s toxickými plyny, čich nás velmi rychle upozorní.

Tyto výsledky vznikly experimenty s 19 dobrovolníky, kteří byli vystaveni různým vůním a dobu trvání jejich reakcí měřili experti s pomocí elektroencefalografie. Určili dva typy mozkových vln, které s těmito nervy souvisejí.
 
První byly gama vlny související s pamětí a pozorností a beta vlny, oscilace mozkové aktivity související s procesy rozhodování. Obě tyto vlny se vyskytují poblíž nosních neuronů.
 
Ve druhém experimentu byla měřena doba trvání tělesných reakcí u 21 dobrovolníků, kteří byli vystaveni nepříjemným vůním v jídle.
 
„Výsledky naznačují, že náš čich je důležitý pro naši schopnost detekovat nebezpečí v naší blízkosti a velká část této schopnosti je více nevědomá než naše reakce na nebezpečí zprostředkované našimi smysly vidění a sluchu,” řekl Johan Lundström, biolog z Institutu Karolinska.
 
Zdroj: PNAS

Mohlo by vás zajímat

Reklama