Na jihu Mexika odhalil systém LIDAR stovky mayských obřadních struktur

Mayové se možná inspirovali městskou strukturou civilizace Olméků / Pixabay
Vědci odhalili v jižním Mexiku stovky obřadních mayských struktur rozmístěných okolo již dříve objevené, téměř míli dlouhé plošiny Aguada Fénix, největší mayské památky, jaká kdy byla nalezena.

Aguada Fénix je struktura objevená v minulém roce. Mezinárodní tým výzkumníků pod vedením antropologa Takeshiho Inomatoua z Arizonské univerzity ohlásil další unikátní objev. Téměř 500 obřadních struktur skrytých pod vegetací odkrytých s pomocí systému LIDAR, tedy laserů pročesávajících zemi během leteckého průzkumu.

Jedná se o menší komplexy roztroušené po mexických státech Tabacos a Veracruz. Dohromady se strukturou dávného monumentu Aguada Fénix však tvoří unikátní design, který neměl nikdy předtím u Mayů obdoby.

Tým dal dohromady celou skládačku a zjistil, že Mayové se dost možná inspirovali městskou strukturou civilizace Olméků.
 
San Lorenzo je nejstarší známé město Olméků datované do doby před 1150 před naším letopočtem. Má stejnou strukturu, tedy obdélníkové náměstí lemované různými plošinami. Starodávné San Lorenzo tedy bylo architektonicky důležité pro pozdější mayskou kulturu.
 
Přitom jde o dvě odlišné kultury, které se sice částečně překrývaly v čase, ale vrcholů dosáhly v odlišných mezoamerických dobách. Olmékové nejvíce prosperovali v letech 2000 př.n.l. až 250 n.l. a Mayové 250 až 900 n.l.
 
Zdroj: Nature Human Behaviour

Mohlo by vás zajímat

Reklama