Vědci odhalili krvavé tajemství zlaté masky nalezené před 30 lety v Peru

Sicánská kultura žila podél severního pobřeží v Peru mezi 8. a 14. stoletím, předcházela slavné Inky / Pixabay
Vědci přezkoumali tajemnou zlatou masku, která byla před 30 lety nalezena v Peru na obličeji mrtvého muže. Maska i muž byli obarveni rudými pruhy. Tým chtěl zjistit, co tuto barvu drželo pohromadě. A odhalil krvavé tajemství starodávného artefaktu.

Před tisíci lety byl v Peru v takzvané Východní hrobce u chrámové mohyly Huaca Loro ve věku 40 až 50 let pohřben muž. Jeho tělo bylo zkroucené, hlava oddělená od těla, a na obličej mu umístili zlatou masku s rudými pruhy, výraznými kruhovými náušnicemi a vypouklýma očima.

Stejné pruhy, jaké byly namalovány na masce, někdo nakreslil i na kostru. Když byla maska objevena poprvé, byl pigment identifikován jako rumělka. Vědci z Oxfordské univerzity pod vedením chemičky Elisabete Piresové chtěli zjistit, jak vlastně barva drží pohromadě.

Provedli hmotnostní spektrometrii a proteomiku (studium proteinů), přičemž zjistili protein obsažený ve vaječném bílku albumin. Takže k tomu, aby barva dobře držela na povrchu předmětů, bylo jako lepidlo používáno vejce.
 
Zajímavé je i to, že našli vědci i šest proteinů, které máme obsaženy v krvi. Znamená to, že do barviva byla přidána i krev, nejspíše pro reprezentaci síly života.
 
Vedle kostry muže se nacházely ostatky dvojice mladých žen v porodních či poporodních pózách, což naznačuje, že požadovaným efektem mohlo být znovuzrození mrtvého vůdce.
 
Sicánská kultura, která stojí za tímto pohřbem, žila podél severního pobřeží v Peru mezi 8. a 14. stoletím, přičemž předcházela slavné Inky. Tito lidé měli skvělé metalurgické dovednosti. Vyráběli oslnivé zlaté předměty, jako byla právě tato maska.
 
Zdroj: Journal of Proteome Research

Mohlo by vás zajímat

Reklama