Plameňáci si nanášejí na krk vrstvy barviva jako opalovací krém, aby peří nevybledlo

Plameňáci připraveni na randění se o své peří starají jako lidé o své vlasy / Pixabay
Plameňáci se o svou barvu peří starají pomocí séra ze žláz u jejich ocasů. Vědci nyní zjistili, že tak bojují proti blednutí peří pod slunečním světlem. Ošetřené peří pak pod sluncem vydrží v případě hustší vrstvy séra déle.

Peří plameňákům růžovým (Phoenicopterus roseus) umožňuje létat, slouží k nalákání partnerek a udržuje jejich těla v suchu. Červenou barvu svého peří získávají ze žlázy u ocasu z karotenoidů, molekul zodpovědných za mnoho přírodních pigmentů.

Plameňáci připraveni na randění se o své peří starají jako lidé o své vlasy. Ptáci otírají své líce o žlázu u ocasu a pak tváře otírají o svá peří na krku. Krky následně kývají, aby se ujistili, že barvivo dobře sedí.

Ultrafialové záření však může karotenoidy rozkládat. Proto bioložka Marie Cecilie Chialeová z argentinské univerzity Universidad Nacional La Plata posbírala se svým týmem ve Francii peří mrtvých plameňáků, které experti naskenovali, analyzovali barvu a polovinu z nich umístili na střechu přímo pod sluneční žár.
 
Další skeny o 40 dní později ukázaly, že peří plameňáků vystavené slunci skutečně bylo vybledlé na rozdíl od druhé poloviny ukryté ve tmě.
 
Po extrakci karotenoidů z povrchu i vnitřku peří vědkyně zjistila, že si peří s jejich větší koncentrací zachovává pod slunečním svitem více barvy. Vypadá to, že někteří ptáci si na peří nanesli více tohoto séra, aby déle vydrželo hezké. V podstatě by se to dalo přirovnat k opalovacímu krému.
 
Výzkum ukazuje, že plameňáci vědomě bojují proti blednutí peří na krku pod slunečním svitem, aby se mohli pářit.
 
Zdroj: Ecology and Evolution

Mohlo by vás zajímat

Reklama