Na nejsušším místě na Zemi našli vědci genetický zlatý důl

V poušti Atacama panují skutečně velmi nehostinné podmínky k životu / Pixabay
Poušť Atacama je nejsušším místem na Zemi, přesto zde kvetou rostliny, kterým se záhadně daří zdejší extrémní podmínky přežít. V době oteplování a sucha je pro vědce důležité zjistit, jak to dělají.

V nové studii objevil mezinárodní tým vědců v rámci své desetileté studie genetické základy řady adaptací u rostlin kvetoucích v poušti Atacama, které jim umožňují prosperovat i v tak brutálních podmínkách.

Vědci studovali rostliny na 22 místech v jejich přirozeném prostředí a pak je převáželi do laboratoře na analýzu genomu. Tým sekvenoval transkriptomy 32 nejvíce dominantních rostlin v poušti Atacama, a ty porovnal s 32 blízce příbuznými druhy rostlin z jiných oblastí. Metodou srovnání objevili vědci 265 unikátních genů, které mohly rostlinám poskytnout výhody pro takto drsné podmínky.

Další analýza identifikovala 59 z těchto genů, které se objevují u známých rostlin Arabidopsis. V jejich případě byly tyto geny spojeny s fyziologickými a molekulárními procesy, které mohou v extrémním prostředí zvýšit odolnost rostlin.
 
Jinak řečeno, detekované geny jsou již známé, rostlinám Arabidopsis pomáhají odolávat vysokému radiačnímu a teplotnímu stresu.
 
Některé tyto geny prý lze najít i u jiných druhů, přičemž by se daly použít k modifikaci rostlin. V dnešní době sucha a klimatického oteplování jsou podobné studie nesmírně důležité.
 
Zdroj: PNAS

Mohlo by vás zajímat

Reklama