Již zítra začíná festival kosmických aktivit Czech Space Week

Součástí festivalu bude i konference ESA Space Solution / Pixabay
Již čtvrtý festival Czech Space Week, určený nadšeným amatérům i odborníkům, studentům i učitelům a všem dalším fanouškům vesmíru, proběhne v Praze a Brně nebo virtuálně od 5. do 14. listopadu 2021. Nabídne řadu přednášek, panelových diskuzí a živých vysílání.

Některé akce proběhnou čistě online, jiné se odehrají fyzicky. Cílem festivalu je oslavit vesmírné úspěchy v Evropě i v České republice a seznámit návštěvníky s novinkami na poli kosmického průmyslu a vědy. Všechny akce určené pro veřejnost jsou zdarma.

Součástí festivalu bude i konference ESA Space Solution, kde se představí výsledky prvního pětiletého programu kosmického inkubátoru ESA BIC Prague, který za dobu svého působení pomohl čtyřiatřiceti startupům v nastartování jejich businessu, jehož součástí jsou kosmické technologie nebo systémy.

Zároveň se na konferenci slavnostně zahájí start nového programu ESA BIC Czech Republic, který v následujících pěti letech poskytne zázemí a podporu celkem 40 inovativním startupům. 

I přesto, že je Česká republika malá země, na poli kosmického průmyslu a vědy svými dosaženými úspěchy ukazuje, že patří ke světové špičce. Dříve přezdívaná “montovna Evropy” se nyní v rámci nového programu ambiciózní projekty přesouvá k výrobě komplexních systémů a celých kosmických misí.

Potenciál stát se první ryze českou misí připravovanou v “programu” ESA má projekt SLAVIA, na kterém se podílí výhradně tuzemské firmy a výzkumné instituce. Jeho cílem je ověřit technologie mapování nerostného bohatství v okolí naší planety a přispět tak k průzkumu sluneční soustavy. Vedle toho je Česká republika zapojena do řady mezinárodních projektů a vesmírných experimentů, například do mise planetární obrany Hera. Na významných projektech spolupracují i vědci z Akademie věd ČR. Na Czech Space Weeku se představí mise Lisa, v rámci které se budou podílet na vývoji kosmické laboratoře k měření gravitačních vln ve vesmíru. 

Pro širokou veřejnost organizátoři chystají zajímavý program, který představí, co vše je součástí kosmického průmyslu a jak si v něm Česká republika ve srovnání se zbytkem světa stojí. Ukázat, že téma “space” už dávno není pouze mužská disciplína, a zároveň přilákat do tohoto pracovního odvětví více žen, chce program Space for Women.

S tím, jak se rozšiřuje škála využití kosmických technologií, se zvětšuje i rozptyl poptávky po absolventkách, které vystudovaly i jiné obory než raketové inženýrství. Uplatnění najde už i právnička nebo psycholožka. Inspirací budou pro návštěvníky ženy nejen z České republiky, které v tomto směru uspěly. O svůj příběh a zkušenosti se podělí v panelové diskuzi Kateřina Falk, Nathalie Claudel, Franciska Matos a Anita Sengupta. V neposlední řadě chtějí organizátoři probudit zájem o vesmír i u dětí, a proto pro ně společně s partnery připravují bohatý program.

Zdroj: Czech Space Week

Mohlo by vás zajímat

Reklama