Podle dat sondy Juno je bouře na Jupiteru tvořící slavnou skvrnu ještě mnohem větší

Anticyklóna může dosahovat hloubky 200 až 500 kilometrů / NASA, ESA
Velká rudá skvrna na Jupiteru zasahuje mnohem hlouběji pod mraky, než si vědci mysleli. Cyklóna tak je ještě mnohem větší. Tyto informace poskytla sonda Juno, která planetu zkoumá a kolem bouře prolétla v roce 2019.

Sonda Juno je schopná dodat data o struktuře bouře na Jupiteru přesnější než zemské teleskopy. V roce 2019 provedla dva přelety nad superbouří známou jako Velká rudá skvrna plynného obra.

Data sondy ukázala, že tato anticyklóna může dosahovat hloubky 200 až 500 kilometrů. Vědci přitom předpokládali hloubku 322 kilometrů pod mraky, což byla hloubka 50krát až 100krát větší, než jakou mají světové oceány.

Poslední přelety tedy naznačují, že je skvrna ještě mnohem hlubší. „Znamená to, že je to obrovská bouře,” řekl Yohai Kaspi, výzkumník na Weizmannově institutu věd. Pokud bychom údajně tuto bouři měli na Zemi, rozšířila by se až k mezinárodní vesmírné stanici (ISS). „Je to opravdu monstrum,” dodat vědec.
 
Kromě toho proudy obklopující tuto bouři sahají ještě hlouběji, 3000 kilometrů pod mraky. Vědci netuší, proč. Víme, že tyto proudy plynu udržují skvrnu při životě. Bouře je vklíněná mezi dva tyto proudy, které rotují opačným směrem.
 
Zdroj: Business Insider

Mohlo by vás zajímat

Reklama