Prudký zásah bleskem se podepíše i na kostech obětí

Podle nové studie prozradí prudký zásah bleskem i mikrofraktury na kostech / Pixabay
Každý rok zabijí bouřkové blesky celosvětově zhruba 4500 lidí, podle jiných odhadů je jich až desítky tisíc. Úder blesku se podepíše na lidském těle v podobě poškození či popálení kůže a traumat na různých orgánech. Ale co když se veškerá tkáň rozloží? Podle nové studie prozradí prudký zásah bleskem i mikrofraktury na kostech.

Novou studii o tom, zda se blesky podepíšou na našich kostech, vedl forenzní antropolog Nicholas Bacci z jihoafrické Univerzity Witwatersrand. Ve svém dřívějším experimentu zjistil na kostech prasete vystavených proudu, který simuloval blesk, mikrofraktury.

Rovněž našel mikrofraktury na kostech žirafy, kterou zabil blesk ve volné přírodě. Jelikož se lidské kosti liší, zajímalo jej, zda blesky zanechají otisk i na lidských kostech.

S týmem analyzoval kosterní ostatky mrtvých lidí darovaných vědě, které opět vystavili proudu simulujícímu prudký úder blesku. Identifikovali stejné prasklinky.

„Struktura traumatu je identická, i když se mikrostruktura lidské kosti od té zvířecí liší,” řekl spolupracující forenzní antropolog Patrick Randolph-Quinney z britské univerzity Northumbrie.
 
Tyto mikrofraktury se liší od stop, které za sebou na kostech zanechá například oheň. Vzory jsou stejné, ale intenzita závisí na zdroji. Praskliny na kostech žirafy byly výraznější než ty vytvořené na kostech lidí. Rovněž to může ovlivňovat hustota kostí, která u lidí se stářím řídne.
 
Zdroj: Forensic Science International: Synergy

Mohlo by vás zajímat

Reklama