Podle klimatických hodin nás od dosažení Pařížské dohody dělí deset let

Hodiny Climate Clock sledují celosvětové emise / Climate Clock
Emise oxidu uhličitého utlumil příchod pandemie. Nyní však mají vzestupné tendence, a to v době klimatické konference COP26, na níž se světoví lídři zavázali s tím něco dělat. Podle klimatických hodin Climate Clock nás od cíle udržet oteplování na 1,5 stupně Celsia dělí deset let.

Hodiny Climate Clock vznikly v roce 2015. Ukazují, jak rychle se blížíme k dosažení Pařížské dohody, tedy slibu udržet oteplování na spodní hranici v řádu 1,5 stupně Celsia.

Hodiny sledují celosvětové emise a využívají k tomu pětiletý emisní trend. Je to šikovný způsob, jak graficky znázornit náš pokrok či pád v oblasti boje proti klimatické změně.

Datum dosažení cíle se posouvá, vzdaluje či přibližuje v závislosti na emisích a našich opatřeních. Hodiny jsou samozřejmě aktualizovány nejnovějšími globálními údaji a vyvíjejícím se chápáním toho, jaká úroveň emisí je nutná k dosažení cíle.
 
Nyní ovšem hodiny neukazují nic pozitivního. Od dosažení Pařížské dohody jsme se vzdálili o jeden rok a celkově nás od něj dělí 10 let. Pařížské dohody dosáhneme, pokud snížíme emise na nulu během dvou desetiletí. Podle některých názorů však neměla konference COP26 žádný význam.
 
Zdroj: Climate Clock

Mohlo by vás zajímat

Reklama