Jedna z nejstabilnějších kvazi-družic Země může být úlomek z Měsíce

Kvazi-satelity jsou malé kamenné objekty, které obíhají kolem Slunce v blízkosti Země / Pixabay
Astronomové analyzovali s pomocí teleskopických dat blízký asteroid, takzvanou kvazi-družici. Podle výsledků její spektrum odpovídá horninám Měsíce dopraveným misí Apollo na Zemi.

Jde o družici, nazvanou Kamo'oalewa. Kvazi-satelity jsou malé kamenné objekty, které obíhají kolem Slunce v blízkosti Země.

Jeden ze čtyř nejstabilnějších kvazi satelitů, který má oběžnou dráhu podobnou Zemi, je právě zmíněná Kamo'oalewa, známá také pod názvem 2016 HO3. 

2016 HO3 byl objeven teleskopem PanSTARRS v roce 2016. V průměru má něco mezi 46 a 58 metry. Jeho vzdálenost od Slunce je o něco větší než zemská vzdálenost od naší hvězdy. Slunce tedy oběhne asi za 365 dní, což je pouze o 16,6 hodiny více, než má pozemský rok.
 
Kamo'oalewa se k Zemi nepřiblíží na více než 14 milionů kilometrů a nevzdálí na více než asi 40 milionu kilometrů. Astronomové odhadují, že se na svou oběžnou dráhu dostal před 500 lety a zůstane na ní ještě 300 let. Odkud ale tohle záhadné těleso pochází?
 
Astronomové získali data z přístroje Multi-Object Double Spectrograph (MODS) na teleskopu Lowell Discovery Telescope a Large Monolithic Imager. "Prohlédl jsem si každé spektrum blízkozemních asteroidů, ke kterým jsme měli přístup, a nic se neshodovalo," řekl Benjamin Sharkey z Lunární a planetární laboratoře na Arizonské univerzitě.
 
Také tým zjistil, že má kvazi-družice silikátové složení, ale jinak objekt neodpovídá asteroidům sluneční soustavy. Může to být asteroid blízký Zemi zachycený na takovéto unikátní oběžné dráze. Neodpovídá tomu však jeho sklon.
 
Další možností je, že pochází z dosud neobjevených kvazi trojských asteroidů Země nebo jde o fragment Měsíce vyvržený z jeho povrchu. 2016 HO3 totiž silikáty odpovídá horninám z mise Apollo. To znamená, že může 2016 HO3 obsahovat lunární materiál.
 
Zdroj: Communications Earth and Environment

Mohlo by vás zajímat

Reklama