Historické pády čínských dynastií spojili vědci s vulkanismem

Čínské dynastie byly zasazeny do jakéhosi dynastického cyklu - rostly, prosperovaly a kolabovaly / Pixabay
Podle nového výzkumu souvisel kolaps 62 z 68 starověkých čínských dynastií se sopečnými erupcemi. Vedle vlivů jako je korupce a nemorálnost tak přidávají vědci i klimatické změny coby zásadní faktor.

Starověké čínské dynastie byly zasazeny do jakéhosi dynastického cyklu - rostly, prosperovaly a kolabovaly.

"Socioekonomické a demografické tlaky, masová migrace a vysídlení obyvatelstva spolu se špatným hospodařením s přírodními zdroji a zhoršováním životního prostředí jsou nyní častěji zdůrazňovány jako příčinné faktory,” píšou vědci z Čeťiangské univerzity a Trinity College Dublin.

Klimatické změny rovněž přicházejí v posledních letech ve vědecké obci na zřetel, stále je to ale kontroverzní téma. Je ale zřejmé, že zhroucení dynastií Tang (v roce 907 n.l.), Jüan (v roce 1368 n.l.) a Ming (v roce 1644 n.l.) souviselo s epizodami sucha a zimy.
 
Už dříve byl navržen jako hybná síla klimatických změn vulkanismus, nebylo ale jasné, jakého byl rozsahu.
 
Vědci nyní provedli analýzu zvýšených hladin síranů v ledových jádrech v Grónsku a Antarktidě a zrekonstruovali 156 erupcí od počátku našeho letopočtu až do roku 1915. Analyzovali také historické dokumenty z Číny o 68 dynastiích a zkoumali tamní bitvy mezi lety 850 a 1911.
 
Výsledky ukázaly, že i mírně ovlivněné klima sopečnými erupcemi mohlo zapříčinit kolaps dynastie ve velkém socioekonomickém stresu. Větší erupce mohly vést ke konci i bez těchto společenských otřesů.
 
Mezi další faktory patřilo špatné vedení, administrativní korupce a demografické tlaky. Autoři práce zjistili, že minimálně konec 62 z 68 dynastií v Číně předcházela alespoň jedna erupce.
 
Zdroj: Communications Earth & Environment

Mohlo by vás zajímat

Reklama