Británie uzná hlavonožce a kraby za vnímající bytosti

Korýši a hlavonožci vnímají svět jinak než my / Pixabay
Spojené království pravděpodobně konečně oficiálně uzná chobotnice a kraby za vnímající bytosti, což znamená, že se na ně mají vztahovat zákony o ochraně.

K těmto závěrům došli vědci z London School of Economics and Political Science (LES) na základě zhruba 300 studií na toto téma. Musí to ovšem ještě odsouhlasit vláda.

Díky aktualizaci zákona "Animal Welfare Sentience Bill" budou po průzkumu vědců z LES hlavonožci a krabi chráněni stejně jako všichni ostatní tvorové od žab až po psy. Ochrana je podle právních předpisů o dobrých životních podmínkách již poskytována v zemích jako je Norsko, Švédsko a Rakousko.

Vědci uvádějí, že korýši a hlavonožci určitě vnímají svět jinak než my. Mají s námi však jedno společné - podle mnoha výzkumů z posledních let vnímají potěšení i bolest. Navíc mají schopnost se velmi rychle učit.
 
U hlavonožců je to dáno také jejich složitou nervovou soustavou. Již v minulosti prokázali známky vysoké inteligence. Sépie dokážou splnit kognitivní testy určené dětem, chobotnice si pamatují jednotlivé osoby i to, jak řešit jednotlivé úkoly, emocionálně navíc cítí bolest. Když jsou uvězněny v prostředí bez stimulace, jsou frustrované a znuděné.
 
Krabi také prokázali schopnost učit se, i když ne na takové úrovni jako hlavonožci. Dokážou úspěšně projít složitá bludiště či rozpoznat falešného racka od skutečného. Krabi trpí na stres při nadměrném hluku a projevují známky nejistého chování, když jim hrozí nebezpečí. Problém je, že aktualizaci zákona ještě musí schválit britská vláda. Do té doby se nic nezmění.
 
Zdroj: London School of Economics and Political Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama