Vědci studují nejsilnější erupci podmořské sopky, jaká kdy byla zaznamenána

Kaldera o rozloze asi 4,5 kilometrů vypouštěla lávu asi ze 14 průduchů / Pixabay
Letěla domů z dovolené na Samoe, když to z okna letadla zahlédla. Zvláštní hmotu plující oceánem stovky kilometrů od pobřeží Nového Zélandu. Cestující z Kiwi poslala fotografie vědcům a ti později průzkumem určili, že se jedná o kameny vychrlené podvodní sopkou při největší erupci svého druhu, jaká byla dosud zaznamenána.

Podvodní sopka Havre Seamount vybuchla v roce 2012 a byla to dosud největší zaznamenaná erupce svého druhu, které by si vědci nevšimli, kdyby na kus vyvrženého kamene neupozornila zmíněná cestující.

„Věděli jsme, že jde o rozsáhlou erupci, která se rovná největším pozemským erupcím pozorovaným na Zemi ve 20. století,” řekla vulkanoložka Rebecca Carye z Tasmánské univerzity, která se podílela na výzkumu výbuchu a publikaci výsledků studie v roce 2018.

Kámen se skládal z pemzy - velmi křehké, vzduchem naplněné horniny, která se rozkládala na vodní ploše 400 kilometrů čtverečních. Po dvou měsících zaznamenaly satelity jeho rozptýlení po rozloze dvakrát větší než Nový Zéland.
 
Hlavní překvapení ale přišlo až v roce 2015, když se výzkumné týmy podívaly 1220 metrů pod hladinu s dálkově ovládaným podvodním roverem. Snímky ukázaly velké bloky pemzy často o velikosti dodávky.
 
Naštěstí je sopka pohřbena hluboko pod hladinou. Erupce byla podle analýzy sopečného materiálu dopraveného na souš ponorkami 1,5krát větší než erupce sopky Mount St. Helens v roce 1980 a desetkrát větší než erupce sopky Eyjafjallajökull na Islandu v roce 2010.
 
Kaldera o rozloze asi 4,5 kilometrů vypouštěla lávu asi ze 14 průduchů. Také produkovala popel, „lávové kopule” či lávové „řeky” na dně moře. Podle výzkumníků byl sopečný materiál ze tří čtvrtin vyplaven na hladinu a oceán jej zanesl na břehy. Zbytek zůstal na mořském dně a zahubil tamní biologické komunity.
 
Vědci upozorňují, že představa erupce je stále nepřesná. Ponorky však dopravily na souš mnoho sopečného materiálu a výzkum stále probíhá. Je to příležitost pochopit podmořské erupce, které tvoří 70 procent všech erupcí na Zemi.
 
Zdroj: Science Advances

Mohlo by vás zajímat

Reklama