Paleontologové studují potomka lidoopa a primitivního člověka

Naše páteř je narozdíl od opic zakřivená dovnitř, což nám umožňuje nést váhu vlastního těla vzpřímeně / Pixabay
Lidská evoluce je komplikovaná. Primáti začali vzpřímeně chodit před 7 až 6 miliony let. Byl to rozhodující okamžik k tomu, aby se lidé odlišili od opic. Vědci popsali druh, který byl někde na pomezí opice a primitivního člověka.

Plně bipedálními jsme se stali asi před 2 miliony let. Pro tento vývoj, jak se zdá, jsou důležité ostatky samice Australopithecus sediba, které vědci přezdívají Issa.

„Issa chodila tak trochu jako člověk, ale uměla lézt po stromech jako opice,” prozradil výsledky kosterní analýzy paleoantropolog Lee Berger z univerzity Witwatersrand.

Ostatky samice Australopithecus sediba byly nalezeny v roce 2008 v Jižní Africe. Z chybějících kostí však nebylo jasné, zda měla rovnou či zakřivenou páteř. Abychom totiž dosáhli naší evoluce, musela se nám změnit kostra - od chodidel přes kolenní klouby až po páteř.
 
Naše páteř je narozdíl od opic zakřivená dovnitř, což nám umožňuje nést váhu vlastního těla vzpřímeně. V roce 2015 byly objeveny v oblasti dva obratle ze spodní páteře Issy. Nová rekonstrukce s pomocí mikro-CT skenů potvrdila, že její druh měl zakřivenou páteř, tudíž Issa chodila vzpřímeně.
 
Kosterní struktura prstů přitom prozradila, že žila na stromech jako orangutani a kolenní klouby jí umožnily po nich dobře šplhat. Stromový život rovněž potvrdila analýza zubů, která odhalila potravu složenou hlavně z listů a ovoce.
 
Úhel spojení stehenní kosti s kolenním kloubem ovšem rovněž potvrzuje, že mohla stát i vzpřímeně. To naznačuje, že druh Issy se nacházel někde mezi moderním člověkem a lidoopem.
 
Issa bude předmětem dalších výzkumů. Může nám pomoci porozumět naší vlastní fyziologii a prozradit, zda byla slepou evoluční uličkou či našim přímým předkem.
 
Zdroj: eLife

Mohlo by vás zajímat

Reklama