Zničit život na Zemi mohou podle vědců i malé asteroidy. Záleží, kam dopadnou

Takto vypadá kráter po dopadu meteoritu v Arizoně / Pixabay
Španělští vědci analyzovali vyvržený prach po dopadech různých asteroidů v historii Země, přičemž zjistili, že o rozsáhlosti masového vymírání nerozhodovaly rozměry těchto balvanů, ale místo jejich dopadu.

Asteroidy způsobily v historii Země několik masových vymírání, včetně vymření neptačích dinosaurů. Současně probíhají diskuze, jaký podíl měly na těchto událostech sopky.

Vědcům však nedávalo smysl, proč některé meteority obrovských rozměrů nezpůsobily masové vymírání, ale ty menší ano.

Když meteorit dopadne na povrch, vymrští do atmosféry obrovské množství prachu, což zablokuje sluneční světlo, zahubí řasy a rostliny a uvrhne planetu do chladné tmy. Znamenalo by to, že větší asteroidy se schopností vymrštit do atmosféry větší objem prachu by měly mít větší vliv na pozemský život.
 
Geologické záznamy Země ale říkají něco jiného. Španělští vědci z Institutu pro Technologii a obnovitelnou energii analyzovali vyvržený prach ze 44 dopadů meteoritů za 600 milionů let. Zjistili spojitost mezi dopadem meteoritu, drastickými následky pro klima a draselným živcem, skupinou nerostů tvořících asi 60 procent zemské kůry.
 
Tento nerost způsobuje nukleaci (tvorba krystalů), díky čemuž může ovlivnit mraky. Pokud meteorit narazí do půdy obsahující draselný živec, nerost se uvolní do atmosféry, kde začne narušovat oblaka nukleací. Tato oblaka pak obsahují místo hustých kapiček krystaly. Díky tomu jsou mraky průhlednější a neodrážejí tolik světla. Planeta se ochlazuje.
 
S jílovým prachem se naopak klimatický systém dokáže celkem snadno vyrovnat. Kromě toho způsobuje draselný živec celkovou přecitlivělost klimatu, což poté mohou ještě zhoršit emise ze sopečných erupcí.
 
Některé erupce odpovídající hromadným vymíráním byly spojeny s velkým podílem draselného živce v atmosféře, což znamená, že mohl nerost za výraznější vliv vulkanické činnosti na vymírání. Sopky opravdu hrály klíčovou roli v úbytku živočišné rozmanitosti. Záleží tedy, na jaký typ půdy meteorit narazí.
 
Zdroj: Journal of the Geological Society

Mohlo by vás zajímat

Reklama