Krajinu měnili podle výzkumu již neandrtálci dlouho před nástupem zemědělství

Jedna z jeskyň ve střední Evropě, kterou prokazatelně obývali neandrtálci / Bel Adone
Vědci analýzou archeologických dat z lokality Neumark-Nord v Německu, datované do doby před 125 000 lety, určili, že již neandrtálci měli velký vliv na podobu krajiny, v níž žili.

Nová studie na toto téma byla publikována v časopise Science Advances. Život neandrtálců zahrnoval lov zvěře, zapalování ohňů, shromažďování a zpracování dřeva a kamene pro výrobu nástrojů, jako byly pazourky, oštěpy nebo různé primitivní stavby.

Tyto aktivity musely mít nějaký vliv na prostředí, v němž neandrtálci žili. Archeologové chtěli zjistit, jak znatelné vlivy to mohly být.

Analyzovali proto archeologická data z lokality Neumark-Nord v Německu nacházející se asi 10 kilometrů od města Halle. V minulosti zde byly nalezeny důkazy o přítomnosti neandrtálců v podobě velkého množství zvířecích kostí, kamenných nástrojů a černého uhlí (důkaz o rozdělávání ohně).

V této kdysi zalesněné oblasti žilo před zhruba 125 000 lety mnoho druhů zvěře. Divoké koně, jeleni, sloni, lvi a hyeny. Byl zde obrovský les, v němž se na některých místech nacházela jezera. Právě okolo nich se rozkládala neandrtálská osídlení.
 
Vědci zjistili, že vegetace okolo jezer, v jejichž blízkosti nebyly nalezeny stopy po neandrtálcích, zůstala nedotčena. Naopak lesy v blízkosti jezer, okolo nichž neandrtálci přebývali, se otevřely a stala se z nich otevřená prostranství, což mohlo být způsobeno také požáry. Tak byla těmito hominidy krajina udržována zhruba po 2000 let.
 
Předpokládá se, že lidé začali měnit krajinu před zhruba 10 000 lety s nastupujícím zemědělstvím. Podle některých archeologů ale tyto transformace začaly mnohem dříve již v dobách lovců a sběračů, což potvrzuje i tato práce.
 
Zdroj: Science Advances, SciTechDaily

Mohlo by vás zajímat

Reklama