Vědci objevili nový typ bouře. Zatím nevědí, co ji pohání

Tyto bouře se vyskytují v rovníkové oblasti, kde panují zanedbatelné povětrnostní podmínky / Pixabay
Vědci prezentovali na setkání Americké geofyzikální unie 2021 pozorování dosud neznámého typu bouře, která se vyskytuje nad západním Indickým oceánem a postupuje směrem k Africe.

Vědci tomuto typu bouře říkají „atmosférická jezera” podle jejich tvaru. Na rozdíl od jiných bouří tvořených vírem, tento objevený typ je vytvářen koncentracemi vodní páry dostatečně hustými k produkci deště, taková zjištění představili odborníci na setkání Americké geofyzikální unie 2021.

Bouře je podobná takzvaným „atmosférickým řekám”, úzkým pásům vlhkosti. Jezera jsou ale menší, pomaleji se pohybují, a jsou oddělená od povětrnostních podmínek, z nichž se vytvářejí.
 
Tyto bouře se vyskytují v rovníkové oblasti, kde panují zanedbatelné povětrnostní podmínky. Díky tomu mají tyto meteorologické jevy dlouhé trvání. Nejdéle trvající atmosférické jezero se zde udrželo 27 dnů. Během pěti let bylo zaznamenáno celkem 17 těchto bouří trvajících více než šest dnů.
 
Vědci toho o tomto typu bouře mnoho nevědí. Proto vznikne tým, který bude mít za úkol zjistit, proč jsou atmosférická jezera oddělena od okolních povětrnostních jevů. Hypotézou je, že to způsobují vzory okolních větrů, protože vytváří bouře ve svém nitru vlastní větry jako „pohon”.
 
Pokud by objevený meteorologický fenomén ovlivňovaly vzory okolních větrů, nesmíme zapomínat na možnost vlivu změny klimatu. Pokud změny klimatu nějak ovlivňují tvorbu a pohyb atmosférických jezer, mělo by to dopad na srážky, které by se dostaly až nad východní pobřeží Afriky. V této suché oblasti jsou přitom srážky potřeba.
 
Pokud by podle vědců najednou dopadly všechny roční srážky z atmosférických jezer, vznikla by louže s hloubkou sice jen několika centimetrů, ale asi kilometr široká. To je značné množství srážek. Dalším cílem vědců tedy bude získat více dat.
 
Zdroj: Meeting of the American Geophysical Union, Indiatimes

Mohlo by vás zajímat

Reklama