Teleskop Jamese Webba úspěšně rozvinul svůj obrovský slunečník

Štít měří 21 metrů, a protože musel být vměstnán do kuželu rakety, byl v ní složen ve stylu origami / NASA
Vesmírný dalekohled Jamese Webba, nejvýkonnější teleskop v historii lidstva dopravený do vesmíru 25. prosince 2021 raketou Ariane 5, rozložil v úterý 4. ledna 2022 úspěšně svůj sluneční štít o velikosti tenisového kurtu.

Ještě ovšem nepřišel čas si oddechnout, zařízení čekají před výzkumem kosmu další důležité kroky.

Tým agentury NASA se rozložení štítu obával. Jelikož měří 21 metrů a musel být vměstnán do kuželu rakety, byl v ní složen ve stylu origami (japonské umění skládání papíru). Rozložení všech pěti vrstev štítu proto bylo nesmírně složité.

„Je to důkaz o neuvěřitelné lidské vynalézavosti a inženýrských dovednostech, které teleskopu umožní dosáhnout vědeckých cílů,” uvedl v prohlášení astrofyzik a manažer NASA Thomas Zurbuchen.
 
Vesmírný dalekohled Jamese Webba se může pyšnit jen superlativy. Není to pouze nejvýkonnější teleskop všech dob, je rovněž největší a nejsložitější, díky čemuž považovali vědci celou operaci za nesmírně drahý hazard.
 
Sluneční štít je pro pokračování mise teleskopu důležitý. Jeho strana má být natočena směrem ke Slunci a je navržena tak, aby vydržela 110 stupňů Celsia. Štít vyrobený z materiálu zvaného Kapton navíc bude chránit teleskop před asteroidy.
 
Teleskop, který bude moci díky vysoce citlivé detekci ultrafialového záření zkoumat nejstarší hvězdy a galaxie zrozené před 13,5 miliardami let, ještě čeká několik důležitých kroků. Patří mezi ně nasazení primárních a sekundárních zrcadlových křídel, seřízení optiky a kalibrace vědeckých přístrojů.
 
Zdroj: NASA, BBC News

Mohlo by vás zajímat

Reklama