Archeologové objevili pod silnicí v Římě starověký pohřební komplex

Římské ulice skrývají pod kameny ještě nejedno archeologické překvapení / Pixabay
Římští archeologové objevili při pracích na ulici v římské čtvrti Appio-Latino malou sošku ve tvaru psí hlavy a pozůstatky po 2000 let starém pohřebním komplexu. Nálezy jsou důkazem, že se pod tímto historicky důležitým městem skrývají cenné poklady, které teprve musíme objevit.

Italští archeologové učinili podle webu Live Science tyto objevy náhodně při kontrole rozkopané silnice v ulici Via Luigi Tosti, kde mělo být pokládáno vodovodní potrubí. Odkryli 2000 let starý pohřební komplex, složený ze tří budov, ležící asi půl metru pod silnicí Via Latina.

Nalezli zde rovněž keramickou urnu obsahující úlomky kostí mladého muže. Ohořelé stopy v jedné z hrobek naznačují přítomnost požáru, který mohl římské občany z komplexu hrobek vyhnat.

Také byla pod silnicí vykopána soška ve tvaru psí hlavy o velikosti lidské dlaně. Připomíná vyřezávané ozdoby, které byly ve starověku umisťovány na šikmé střechy coby součást odvodňovacích systémů. Postrádá však jakýkoliv otvor pro vodní odtok, proto sloužila podle archeologů spíše k okrasným účelům.
 
Via Latina je jednou z nejstarších silnic v Římě. Byla postavena v 5. nebo 4. století př.n.l. Vedla přes bránu Porta Latina a přes města Anagni, Ferentinum a Frosinone do města Capua, kde se napojila na silnici Via Appia (což byla nejdůležitější silnice starověkého Říma).
 
Vědci se domnívají, že Via Latina sloužila jako vojenská silnice. Byly zde vykopány pohřební komplexy a katakomby, které jsou součástí archeologického parku Tombs of Via Latina. Veřejnost zde může navštívit tajemné podzemní hroby, zdobené mozaikami a freskami, které vyprávějí o starověkých legendách.
 
Zdroj: Live Science, Wanted in Rome

Mohlo by vás zajímat

Reklama