Pokud ledovec Thwaites zkolabuje, některé metropole i státy dle expertů zaplaví moře

Ledovec Thwaites, jemuž dnes vědci neřeknou jinak než „ledovec soudného dne”, má rozlohu Floridy / NASA
Od roku 1900 stouply hladiny světových moří o 20 centimetrů. Díky tomuto nárůstu dnes čelí lidstvo problémům, jako jsou záplavy v pobřežních oblastech, vytlačování místních komunit, kontaminace sladké vody slanou vodou a ztráta přirozeného prostředí. Jak může v tomto kontextu vypadat nárůst hladiny globálních moří v důsledku kolapsu ledovce Thwaites?

Výzkumná pracovnice v oboru klimatologie na univerzitě v Readingu, Ella Gilbertová, pro The Conversation potvrdila, že hladiny světových moří v případě kolapsu plovoucí části ledovce Thwaites stoupnou asi o 65 centimetrů.

Problém není samotná plovoucí část, na níž se podle satelitních snímků tvoří praskliny. Její kolaps s sebou může strhnout pevninský led, který se sesune do moře, povede k záplavám ve městech jako New York, Miami, Tokio či Bombaj. Některé ostrovy v Karibiku, Maledivy či Tuvalu v takovém případě zmizí pod hladinou.

Ledovec Thwaites, jemuž dnes vědci neřeknou jinak než „ledovec soudného dne”, má rozlohu Floridy. Glacioložka Erina Pettiová z Oregonské státní univerzity upozorňuje, že se může ledovec zhroutit do deseti let. Aktuální pozorování potvrdila i práce z roku 2020. Vědci sledovali vývoj trhlin na povrchu strukturálně oslabeného ledovce.
 
Tvorba prasklin vede k dalšímu oslabení ledu a dalším trhlinám, což proces rozpadu společně s globálním oteplováním urychluje. Vzniká tak nikdy nekončící smyčka vedoucí ke kolapsu Thwaites.
 
Někteří vědci však nevidí situaci okolo ledovce tak černě. Podle studie publikované v časopise Science povede zhroucení mořské části ledovce pouze k jeho roztříštění, ale kusy ledu zabrání pevninské mase v sesunutí do moře úplně stejně. Ke zhroucení celé západní Antarktidy tak potenciálně dojít nemusí.
 
Zdroj: ScienceAlert, The Conversation, Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama