Rezistence na antibiotika patří dle nové studie mezi nejčastější příčiny úmrtí

Antibiotika zachránila miliony životů po celém světě, ale jsou stále méně efektivní / Pixabay
Antibiotická či antimikrobiální rezistence (AMR) byla podle nové studie třetí nejčastější příčinou úmrtí v roce 2019 hned po srdečních chorobách a mrtvici, přičemž mortalitou překonala HIV a malárii. Podle vědců tak máme „velký globální zdravotní problém”.

Antibiotika jsou látky používané k léčbě infekčních nemocí způsobených mikroorganismy, nejčastěji bakteriemi, ale také určitými druhy parazitů a hub. Antibiotika zachránila miliony životů po celém světě. Podle výsledků nové studie publikované v The Lancet však svět čelí jejich snižující se efektivitě.

Čím více antibiotika používáme, tím více si bakterie na léky zvykají a přizpůsobují se, což vede k rostoucímu počtu rezistentních infekčních nemocí. „Předchozí odhady předpovídaly 10 milionů úmrtí ročně na AMR do roku 2050, ale nyní již víme, že jsme tomuto číslu mnohem blíže, než jsme si mysleli," cituje portál DayToNews profesora a spoluautora studie Chrise Murraye z Washingtonské univerzity.

Vědci analyzovali data o 22 bakteriálních druzích a typech antibiotik ze 24 zemí světa. Údaje byly využity pro statistické modely, na jejichž základě bylo možné odhadnout rozsah AMR. Podle těchto modelů s infekcemi odolnými vůči lékům v roce 2019 souviselo 4,95 milionů úmrtí, z čehož 1,27 milionů úmrtí bylo přímo způsobeno AMR.
 
Znatelnější dopad má na chudší, méně rozvojové země. AMR každý rok zabije více lidí než HIV/AIDS či malárie. „Tato nová data odhalují skutečný rozsah AMR po celém světě. Jsou jasným signálem, že musíme jednat hned,” vyjádřil obavy Murray, podle něhož máme velký globální zdravotní problém.
 
„Inovace byly extrémně pomalé. Vakcíny jsou dostupné pouze pro jeden ze šesti hlavních patogenů popsaných ve studii. Klinický seznam antibiotik je příliš malý k tomu, aby se vypořádal s rostoucím výskytem a šíření AMR,” vysvětluje příčiny tohoto trendu Murray. Podle něj je potřeba změnit zdravotnický systém a vyvinout nové léky a postupy. Jinak bude tento trend pokračovat.
 
Zdroj: The Lancet, DayToNews

Mohlo by vás zajímat

Reklama