Muskův Neuralink čeká na schválení klinického testování čipů na lidech

Neuralink pracuje na rozhraní propojujícím mozek s přístrojem / Pixabay
Muskova společnost Neuralink se zaměřením na mozkové implantáty přechází podle médií do fáze klinických testů na lidech. Testovat se bude bezpečnost a spolehlivost technologie. Hlavním cílem společnosti je pomoci osobám s pohybovými omezeními.

„Jako ředitel klinických zkoušek budete úzce spolupracovat s některými z nejinovativnějších lékařů a špičkovými inženýry a také pracovat s prvními účastníky klinických zkoušek společnosti Neuralink,” stojí podle deníku The Guardian v inzerátu, v němž Neuralink nabízí pracovní příležitost.

„Můžete změnit svět a pracovat s těmi nejchytřejšími a nejtalentovanějšími odborníky z různých oborů,” láká firma, která se zabývá vývojem čipů do mozku. Osoba na této pozici bude podle dostupných informací zodpovědná za klinické testy na lidech.

Zakladatel Neuralink Elon Musk tvrdí, že zařízení funguje dobře. Klinické testy, které nejprve musí schválit Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), mají zjistit jeho bezpečnost a spolehlivost.
 
„Doufáme, že to budeme mít u prvních lidí, což budou osoby s těžkými poraněními míchy, příští rok, čekáme na schválení FDA,” uvedl Musk, který Neuralink založil v roce 2016. Od té doby již stihl mozkové implantáty otestovat na makakovi jménem Pager a praseti jménem Gertruda.
 
Neuralink pracuje na rozhraní propojujícím mozek s přístrojem (BMI). Umožní bezdrátové přenášení informací a kontrolu klávesnice či myši bez nutnosti pohybu končetin. Neurony v mozku produkují elektrické signály a elektrody nacházející se poblíž neuronů mohou tyto signály zachytit.
 
Musk ubezpečuje, že se bude člověk s čipem v mozku cítit normálně. „O této technologii by měli lidé přemýšlet podobně jako o nahrazení vadných/chybějících neuronů obvody,” domnívá se Musk.
 
Zdroj: The Guardian, Business Insider
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama