Klimatické změny ohrožují produkci kávy v klíčových oblastech, varuje studie

Do roku 2050 má dojít k drastickému úbytku vhodných míst k pěstování Coffea arabica / Pixabay
Podle nové studie vědců z univerzity ve švýcarském Curychu budou mít klimatické změny v příštích letech dopad na pěstování kávy arabica. Globální oteplování podle nich může vést ke zvýšeným cenám zrn nebo pěstování jiných odrůd této plodiny.

Kávovník arabský (Coffea arabica) vyžaduje specifické podmínky a již nyní je pro pěstování obtížnou plodinou. Podle informací na webu Carbon Brief budou tyto rostliny do roku 2050 v důsledku dopadů klimatických změn mnohem méně vhodné k pěstování v oblastech, v nichž se běžně pěstují.

Podle výsledků studie publikované v odborném časopise Plos One jsou momentálně nejvýhodnějšími oblasti pro pěstování kávy Střední a Jižní Amerika, zejména Brazílie, střední a západní Afrika a určité oblasti jižní a jihovýchodní Asie.

Všechny zkoumané země, jako je například Vietnam, Kolumbie, Indonésie a Brazílie, jsou zasaženy oteplováním, stojí v publikaci. Do roku 2050 má dojít k drastickému úbytku vhodných míst k pěstování Coffea arabica a přibývání těch nevhodných.
 
Tyto výsledky vyplynuly z několika klimatických modelů a z nich vyplývajících prognóz. Vědci se zabývali také tím, jak změna klimatu ovlivní pěstování kešu ořechů a avokáda. Pro pěstování těchto plodin je podle nich možné vytvořit životaschopné podmínky jinde. Káva je z nich ovšem nejzranitelnější.
 
Autoři studie dále tvrdí, že bude nevyhnutelné se v pěstitelských regionech u těchto tří rostlin přizpůsobit šlechtěním odrůd odolnějších vůči změnám klimatu. V případě kávy by to mohlo znamenat přechod ke kávovníku Coffea robusta, který se sice vyznačuje větší odolností, ale podle některých názorů horší kvalitou zrn.
 
„V nejhorším případě by to mohlo znamenat, že budou muset zemědělci přejít na jinou plodinu,” říká hlavní autor práce Roman Grüter z Curyšské univerzity. Některé firmy se už na tuto krizi připravují. Obchodní řetězec Starbucks farmářům distribuuje odrůdy kávy, které jsou odolné vůči klimatickým změnám. Všechno se navíc již podepisuje na cenách kávy.
 
Zdroj: Carbon Brief, Plos One

Mohlo by vás zajímat

Reklama