Desítky satelitů Starlink zničila geomagnetická bouře

Panují obavy o možných kolizích mezi satelity či srážkách s jinými objekty / SpaceX
Technologickou zranitelnost okusil 3. února 2022 také Elon Musk. Desítky družic Starlink vynesených na nízkou oběžnou dráhu raketou Falcon 9 bylo zničeno geomagnetickou bouří. Satelity padají atmosférou, v níž shoří. Žádné nebezpečí kolizí s jinými družicemi nehrozí.

Ve čtvrtek 3. února 2022 vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX Elona Muska na nízkou oběžnou dráhu 49 družic internetové satelitní konstelace Starlink. Všechno šlo podle plánu a družice byly vyneseny do výšky 210 kilometrů, přičemž dosáhly řízeného letu.

Satelity však podle prohlášení na stránkách SpaceX zasáhla geomagnetická bouře, která díky množství energeticky nabitých částic ohřála atmosféru a zvýšila tím její hustotu. Podle palubních systémů satelitů se oproti předchozím startům zvýšil odpor vzduchu o 50 procent.

Pozemní tým nařídil satelitům pod dohledem radarů let v bezpečném režimu, v němž měly bouří proletět svou nejužší stranou. Mělo to vést k minimalizování odporu vzduchu a krytí před bouří. Marně, informuje web The Verge.
 
Podle předběžných analýz zvýšený odpor vzduchu v malých výškách družicím zabránil opustit bezpečný režim a zahájit manévry na zvýšení oběžné dráhy. 40 satelitů se proto vrátilo nebo teprve vrátí do atmosféry, kde díky své konstrukci shoří. Neexistuje hrozba kolizí s jinými satelity a na orbitě nevznikne kosmické smetí. Trosky nemají dopadnout ani na Zemi.
 
SpaceX tím využívá příležitost a demonstruje, jak málo jeho satelity ovlivňují oblohu. Podle různých odborníků však hrozí, že si astronomové budou satelity plést s nebezpečnými asteroidy.

Panují také obavy o možných kolizích mezi satelity či srážkách s jinými objekty. Starlink se sice chlubí svým systémem pro prevenci před srážkami, podle některých hlasů to však satelity činí ještě nepředvídatelnějšími.
 
Zdroj: SpaceX, The Verge

Mohlo by vás zajímat

Reklama