Objev, který může přepsat učebnice. Moderní člověk přišel do Evropy mnohem dříve

Porovnání lebky Homo sapiens a neandrtálce / Cleveland Museum of Natural History
Podle dosavadních výzkumů způsobil Homo sapiens vyhynutí neandrtálců krátce po svém příchodu do Evropy z Afriky. Archeologové však v jižní Francii objevili důkazy, že spolu tyto dva druhy dlouhou dobu dynamicky koexistovaly.

Archeologové v jeskyni Mandrin v údolí Rhône v jedné vrstvě sedimentu datované do doby před 54 000 let objevili ostatky neandrtálců, zub dítěte moderního člověka a vyspělé kamenné nástroje, o nichž se domnívají, že patřili Homo sapiens.

Podle desetiletého výzkumu půdních vrstev na území Evropy dorazili moderní lidé o 12 000 let dříve, než jsme si mysleli. S neandrtálci, kteří se v Evropě objevili před 400 000 lety, koexistovali více než 10 000 let. „Nešlo o převzetí moci moderními lidmi ze dne na den,” zmínil pro BBC News profesor Chris Stringer z Přírodopisného muzea v Londýně. „Někdy měli výhodu neandrtálci, jindy moderní lidé.”

Podle studie publikované v časopise Science Advances se neandrtálci v oblasti vyskytovali asi 20 000 let. Homo sapiens v jeskyni po neandrtálcích žili poměrně krátkou dobu, asi jen 2000 let. Z neznámých příčin však moderní lidé odešli a jeskyni na několik tisíc let opět zabrali neandrtálci, dokud se moderní lidé asi před 44 000 lety zase nevrátili.
 
„Našli jsme důkazy o tomto přílivu a odlivu,” říká profesor Stringer. „Krátce se objevili moderní lidé, ale pak je tady mezera, kdy možná zasáhlo klima. Pak se znovu vrátili neandrtálci.”
 
Podle spekulací vědců mohou být menší kamenné nástroje ve skutečnosti hroty šípů. Pokud by to byla pravda, pokročilé zbraně v podobě luků mohly být důvodem, proč moderní lidé neandrtálce dočasně vytlačili.
 
Neandrtálci se však vrátili. Co tedy Homo sapiens nad neandrtálci poskytlo konečnou výhodu? Podle vědců měli Homo sapiens více výhod. Zvládli vytvářet první umělecká díla, byli pokročilejší v řečových schopnostech, také mohli mít větší mozek.
 
Stringer však věří, že hlavní příčinou pravděpodobně byla lepší organizovanost moderního člověka. „Byli jsme více propojení, naše sociální skupiny byly větší, lépe jsme uchovávali znalosti, a na nich jsme stavěli,” tvrdí profesor.
 
Zdroj: BBC News, Science Advances

Mohlo by vás zajímat

Reklama