Na otevřeném oceánu se před dvěma lety zvedla masivní vlna vyšší než čtyřpatrová budova

Darebácké vlny nebývají součástí vlnového pole a vznikají zcela nepředvídatelně / Pixabay
V roce 2020 se na otevřeném oceánu nedaleko kanadského ostrova Vancouver zvedla obrovská vodní stěna. Tato masa vody byla vyšší než čtyřpatrová budova a objevila se zničehonic.

Vědci tuto vlnu rok zkoumali, přičemž nyní uvedli, že se jednalo o velmi vzácnou vlnu, která se objeví maximálně jednou za 1300 let.

Říká se jim Rogue Waves (darebácké vlny) či Ghost Waves (vlny duchů), a to proto, že jsou nepředvídatelné a objevují se zcela bez varování. Někdy je doprovázejí další dvě vlny, v takovém případě jsou to Three sisters (tři sestry).

Dalo by se říci, že tyto vlny byly něco jako mýty vyprávěné námořníky, kterým oceánografové nevěřili. Jejich pohled změnila vlna o výšce 25 metrů, která zničila ropnou plošinu Draupner.
 
Od té doby odborníci na oceány a klima berou tyto vlny seriózně. Jsou sice vzácné, ale pro lodě velice nebezpečné. Zatímco tsunami dosahují mnohem větších rozměrů a v extrémních případech mohou dosahovat výšky až několika set metrů, jsou to vlny přívalové a zvedají se na pobřeží.
 
Na širém oceánu však nejsou tak nebezpečné, protože se rozprostřou a jsou spíše dlouhé než vysoké. Darebácké vlny ale nebývají součástí vlnového pole a vznikají nepředvídatelně vinou silného větru a mořských proudů. Námořníci o nich neví až do chvíle, kdy jsou v bezprostředním nebezpečí. To už ale může být na úhybné manévry pozdě.
 
Právě takovou vlnu zachytily bóje v oblasti Amphitrite Bank patřící do sítě bójí Marine Environmental Data Section. Vědci z University of Victoria vlnu přeměřili a pojmenovali Ucluelet podle přístavní osady na ostrově Vancouver. Své výsledky publikovali v časopisu Scientific Reports.
 
Podle výpočtů Ucluelet dosáhla výšky 17,6 metrů a byla třikrát vyšší než okolní vlny. Pro srovnání, darebácké vlny bývají dvakrát vyšší než vlny okolní. Ucluelet sice nebyla nejvyšší v historii, ale v daný okamžik platila za nejextrémnější detekovanou vlnu na širém oceánu. Taková vlna se podle vědců objeví maximálně jednou za 1300 let.
 
Vědci chtějí tyto události předvídat. Data o Ucluelet proto ve spolupráci s Institutem Nielse-Bohra v Kodani použili k vývoji predikce darebáckých vln. „Naším cílem je zlepšit bezpečnost pro námořní operace a pobřežní komunity prostřednictvím rozsáhlého pobřežního měření,” cituje deník DailyMail Scotta Beattyho, generálního ředitele společnosti Marine Labs, která bóje provozuje.
 
Zdroj: DailyMail, Scientific Reports

Mohlo by vás zajímat

Reklama