Rusko ztrácí pozice i ve vesmíru. OneWeb bude do vesmíru vysílat satelity raketami SpaceX

K prvnímu letu OneWeb s pomocí SpaceX dojde koncem letošního roku / SpaceX
Společnost OneWeb, která dopravuje do vesmíru satelity pro širokopásmové internetové připojení, spojila síly s konkurencí SpaceX. Firma kvůli ruské invazi na Ukrajinu přestane spolupracovat s Ruskem a nebude své satelity vynášet do kosmu raketami Sojuz. Podmínky spolupráce se společností Elona Muska nejsou známy.

Britská společnost OneWeb dosud k dopravě svých satelitů do vesmíru využívala rakety Sojuz. Válka na Ukrajině ji ale donutila od této spolupráce upustit a jednat se společností SpaceX, která na oběžnou dráhu vynáší své satelity Starlink raketami Falcon, píše stanice BBC News na svém webu. Obě společnosti uzavřely smlouvu o spolupráci, její podmínky však nejsou známy. Očekává se, že k prvnímu letu OneWeb s pomocí SpaceX dojde koncem letošního roku.

„Děkujeme SpaceX za jejich podporu, která odráží naši společnou vizi o neomezeném potenciálu vesmíru,” uvedl ve svém prohlášení generální ředitel One Web Neil Masterson. „S těmito plány jsme na dobré cestě k dokončení naší plné satelitní flotily a poskytování robustního, rychlého a bezpečného připojení po celém světě.”

OneWeb vypouštějí své satelity v mnohem nižších nadmořských výškách než firma SpaceX, která má na nízké oběžné dráze už více než dva tisíce satelitů. Přestože obě společnosti sledují stejný cíl širokopásmového internetu, zaměřují se na odlišné sektory.

Cílem SpaceX je internet přímo pro spotřebitele. OneWeb se naopak zaměřuje na prodej svého připojení telekomunikačním společnostem. Tito partneři pak mohou nabídnout internet OneWeb jako součást balíčku svým zákazníkům.
 
OneWeb jednou raketou Sojuz vynesli 34 až 36 družic, které byly připraveny v horní části její konstrukce. Satelity následně byly rozmístěny do vesmíru s pomocí speciálního dávkovače. Tento hardware bude nutné upravit, aby fungoval na Falconu.

Zdroj: BBC News, OneWeb

Mohlo by vás zajímat

Reklama