Vědci chtějí kolonizovat planetu Ceres s příznivým počasím bez přírodních katastrof

Ceres obsahuje dusík, který by mohl umožnit vytvoření atmosféry podobné té na Zemi / NASA/CalTech
Vědci z Finska přišli s ambiciózním nápadem, který připomíná známý sci-fi seriál The Expanse. Přišli s myšlenkou osady na trpasličí planetě Ceres, která se nachází v oblasti hlavního pásu planetek mezi drahami Marsu a Jupiteru.

Rotující megasatelit ve tvaru obřího disku by generoval umělou gravitaci. Osada by mohla být odrazovým můstkem k dalším částem vesmíru.

Skupina finských výzkumníků přišla s nápadem biotopu na oběžné dráze trpasličí planety Ceres, která se nachází v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Ceres totiž obsahuje dusík, který by mohl umožnit vytvoření atmosféry podobné té na Zemi. Vědci dokonce tvrdí, že muže být i vhodnější k osídlení než Země. Neexistuje zde totiž nepříznivé počasí a přírodní katastrofy, píše web Futurism.

Dokument publikovaný na webu arXiv, na němž se nacházejí studie, které neprošly recenzním řízením, popisuje strukturu složenou z rotujících menších satelitů na oběžné dráze Ceresu. Tyto satelity by k sobě byly připojeny magnetickými lany. Výsledkem by byl obrovský disk rotující kolem Ceresu generující umělou gravitaci. Trpasličí planeta by tak měla podmínky stejné jako na Zemi.
 
Takový biotop by musel provést úplnou rotaci kolem trpasličí planety za 66 sekund, aby umělá gravitace vydržela stabilní. Jednotlivá stanoviště by byla propojena plavidly připomínajícími vlak maglev. Při cestách mezi stanovišti by se lidé ocitli ve stavu beztíže. Samotnou osadu si vědci představují jako odrazový můstek k dalším oblastem Sluneční soustavy. Lodě by také mohly pomoci s přepravou materiálů do jiných osad ve vesmíru bez přílišné spotřeby paliva.
 
„Naší motivací je vytvořit osadu s umělou gravitací, která umožňuje růst mimo Zemi a zároveň poskytne obyvatelům uvnitř kolonie snadné cestování díky přiměřené hustotě zalidnění,” píší odborníci v dokumentu. Kolonii přirovnávají k zalidnění New Jersey. Projekt připomíná známý sci-fi seriál The Expanse. Obydlený Ceres má umělou gravitaci tvořenou rotací samotného skalnatého objektu.
 
Zdroj: Futurism, arXiv

Mohlo by vás zajímat

Reklama