Relativita času. Astronomové zvou na výstavu v ostravském Světě techniky

Dozvíte se zajímavosti o extrémním prostředí v okolí černých děr a neutronových hvězd / Pixabay
Co má společného Astronomický ústav AV ČR, profesor fyziky a umělecký fotograf Zdeněk Stuchlík, astrofotograf Petr Horálek a vesmírné rentgenové dalekohledy? Vnímání času!

Fyzikální ústav v Opavě a Astronomický ústav AV ČR vás zvou na společnou výstavu fotografií s názvem „Relativita času“, kde se také dozvíte, na jakých vesmírných misích se obě instituce podílejí a co díky nim budeme moci zjistit o extrémním prostředí v okolí černých děr a neutronových hvězd.

Výstava byla zahájena včera, 12. dubna, a potrvá až do 3. května 2022, expozice je zdarma dostupná ve foyer Světa techniky. Kromě fotografií profesora Zdeňka Stuchlíka a astrofotografa Petra Horálka budou vystaveny panely informující návštěvníky o výzkumu prováděném na Fyzikálním ústavu v Opavě a Astronomickém ústavu Akademie věd.

Konkrétně o černých dírách, neutronových hvězdách a o jejich pozorování. Nebudou chybět také panely věnované vesmírným misím, na jejichž přípravě se instituce podílejí.

Při příležitosti zahájení výstavy bylo vedením Slezské univerzity a Astronomického ústavu představeno nové společné pracoviště pro pokročilý výzkum, modelování a technologie – Iniciativa pro výzkum vesmíru.

Toto pracoviště vzniká jako vyvrcholení společných projektů a dlouhodobé spolupráce obou institucí; bude zaměřeno nejen na vědeckou činnost a podporu studentů, ale také na popularizaci vědy a vesmírného výzkumu. Pracoviště se mimo jiné zapojí do konsorcia s firmami Frentech Aerospace, L. K. Engineering a Elya Solutions, v jehož rámci společně realizují český hardwarový příspěvek pro rentgenovou družici eXTP.

Tato spolupráce je podpořena z programu ESA – PRODEX. Rovněž v současnosti řeší prestižní vědecký projekt „Akreující černé díry v nové éře polarizačních rentgenových misí“. Financování tohoto výzkumu zajišťuje Grantová agentura České republiky v rámci jejího vlajkového programu podpory excelentních vědeckých týmů EXPRO.

Zdroj: AV ČR, Fyzikální ústav v Opavě

Mohlo by vás zajímat

Reklama