Snímkem dne NASA se stala fotografie slovenského hradu s Měsícem

Snímek vznikl na dobře zvoleném místě nedaleko obce Jarabina, asi 3 kilometry daleko od hradu / Petr Horálek
V pátek 15. července 2022 publikovala americká agentura NASA snímek dne s názvem „Ľubovňanský úplněk“ (Lubovna Full Moon). Zachycuje východ úhlově největšího letošního úplňku, který nastal 13. července večer, za Ľubovňanským hradem, památkou UNESCO ze 13. století nacházející se na východním Slovensku.

Podle informací vědců z Fyzikálního ústavu SU jde o pouhý 13. snímek za celou historii snímku dne NASA (od roku 1995) zachycený právě ze Slovenska. Autorem snímku je Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Oficiální popis od editora snímku dne NASA zní: Tento dobře naplánovaný snímek teleobjektivem zachytil 13. července východ měsíčního úplňku nad Ľubovňanským hradem na východním Slovensku. Fotograf byl asi 3 kilometry od zdí hradu a asi 357 000 kilometrů od tohoto úplňku poblíž perigea, nejbližšího bodu jeho eliptické dráhy.

Úplňkům poblíž perigea někteří lidé říkají superúplňky a ve srovnání s úplňky, které nastávají kolem průměrné vzdálenosti Měsíce asi 384 000 kilometrů, jsou na pozemské obloze o něco jasnější a větší. Na každém úplňku v blízkosti obzoru se samozřejmě mohou projevit účinky refrakce na dlouhé dráze pozorování hustou čistou atmosférou.

Atmosférická refrakce na tomto snímku vytváří u horního okraje lehký zelený záblesk orámovaný tenkými mraky a u spodního okraje červencového perigeového úplňku je zase roztřepený červený lem.

Snímek vznikl na precizně zvoleném místě nedaleko obce Jarabina, asi 3 kilometry daleko od hradu. Petr Horálek jej zachytil jen několik minut po východu Měsíce 13. července 2022, a to na 1,1 metrový teleobjektiv a fotoaparát Canon Ra.

V době snímání se ve směru Měsíce nasouvala oblačnost, ale byl čistý vzduch na to, aby Měsíc nebyl svítil jasně už tak nízko nad obzorem (běžně bývá jeho svit zeslaben prachem v atmosféře); šlo tedy o poměrně šťastný záběr. Dříve toho dne, v 11:05 SELČ byl Měsíc nejblíže k Zemi (na vzdálenost 357 263 km) a ve 20:37 nastal úplněk, který byl díky malé vzdálenosti od Země úhlově největší v tomto roce.

Podle folklóru se tomuto červencovému úplňku také přezdívalo „jelení“ nebo „bouřkový“ (více ve zprávě z 13. července). Jde již o 8. snímek NASA Fyzikálního ústavu v Opavě a v pořadí 34. snímek NASA od autora Petra Horálka.

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, zkráceně APOD) je prestižní výběr nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou pro každý den pečlivě vybírají a následně doplňují osvětným popisem editoři prof. Jerry Bonnell (z Michiganské technologické univerzity) a prof. Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylandu), spolupracovníci NASA.

Mottem APODu je „Objevujte vesmír“ a od roku 1995, kdy byl výběr zahájen, se stal jedním z nejuznávanějších svého typu po celém světě. Průvodní texty jsou překládány do 23 světových jazyků včetně češtiny (o kterou se stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálních sítích je APOD sledován stamilióny návštěvníků denně.

Zdroj: Astrofyzikální progresy z Opavy, NASA

Mohlo by vás zajímat

Reklama