Zemi zasáhl minulý týden nečekaný proud slunečního větru

Sluneční vítr tvoří proud silně nabitých částic a plazmy, které jsou ze Slunce vymrštěny směrem k Zemi / NASA/SDO
Magnetické pole zemské atmosféry se muselo během minulého týdne vypořádat s nečekaným proudem slunečního větru, který se k Zemi přiřítil rychlostí vyšší než šest set kilometrů za vteřinu.

To, že Zemi zasáhl sluneční vítr, ještě ničím překvapivým není. Naše planeta je mu vystavována často a její magnetické pole se s ním bez problémů vypořádá. Na této zatím poslední bouři je ale zvláštní, že ji nikdo nečekal. „Tato událost nebyla v žádné předpovědi, takže i následná polární záře byla velmi překvapivá,“ informoval web SpaceWeather.

Sluneční vítr tvoří proud silně nabitých částic a plazmy, které jsou ze Slunce vymrštěny směrem k Zemi. Těmto erupcím vědci říkají výrony koronální hmoty (CME, z anglického coronal mass ejection). Obvykle se tyto erupce tvoří ve velkých tmavých skvrnách na slunečním povrchu, díky čemuž je pak astronomové dokáží sledovat a poměrně spolehlivě taky předpovídat jejich směr i sílu.

To ale neznamená, že se čas od času neobjeví erupce, která vědce překvapí. Tak jako se tomu stalo minulý víkend. Už od nedělního rána sonda Deep Space Climate Observatory, známá také jako Triana, zaznamenávala slabé proudění slunečního větru, které během dne výrazně a nečekaně nabíralo na síle.
 
Příčina nedělní sluneční bouře je stále neznámá, ale web SpaceWeather se domnívá, že se mohlo jednat o sluneční vítr z rovníkové skvrny na Slunci, jehož výron vědci očekávali o dva dny později. Také se ale mohlo jednat o nový výron, který astronomové prostě přehlédli. „V těchto dnech je Slunce aktivnější než obvykle a ve velkém počtu malých erupcí je tak snadné slabší výrony mířící k zemi přehlédnout,“ uvedl SpaceWeather.
 
Sluneční vítr naštěstí nepředstavuje pro naši planetu žádné výrazné nebezpečí. Bezpečně nás před ním chrání atmosféra a magnetické pole Země. Velmi silný sluneční vítr by ale mohl zasáhnout naše technologie.

Silné elektromagnetické záření by mohlo vyřadit nebo zničit družice i elektronické přístroje na Zemi, a výrazně tak ovlivnit komunikaci. V extrémních případech by pak mohly být ohroženy i elektrárny a všechny elektronické sítě.
 
Je velmi pravděpodobné, že o podobných událostech letos ještě uslyšíme, protože Slunce v současné době prochází aktivní fází svého jedenáctiletého solárního cyklu. Naši planetu už letos dokonce několik silnějších výronů zasáhlo, ale většina lidí si vůbec ničeho nevšimla. Jediným pozorovatelným jevem totiž byly polární záře na noční obloze.

Zdroj: SpaceWeather, ScienceAlert

Mohlo by vás zajímat

Reklama