Pojmenuj exoplanetu. Celosvětová soutěž dá názvy 20 systémům

Vesmírem putuje přes 5000 zatím objevených exoplanet / Pixabay
Studenti, učitelé, astronomové laici i vesmírní nadšenci. Nejen ti se můžou zapojit do dalšího ročníku soutěže NameExoWorlds (Pojmenuj exosvěty).

Vyhlašuje ji Mezinárodní astronomická unie (IAU), letos hledá nejlepší jména pro planetární soustavy, které jsou od července 2022 v hledáčku kosmického dalekohledu Jamese Webba. Uzávěrka přihlášek je 11. prosince 2022.

Vesmírem putuje přes 5000 zatím objevených exoplanet. Většina si nese kódová označení, ale několik z nich je díky soutěži NameExoWorlds pojmenováno v různých světových jazycích.

V roce 2019 takto získala názvy více než stovka planetárních systémů hvězda-planeta, každá země vybrala vítěze národního kola. V Česku vyhrála hvězda Absolutno a její planeta Makropulos.

Letošní ročník je ale jiný. Země celého světa budou soutěžit o pouhých dvacet jmen. Adepti jsou jedineční, jde totiž o jedny z prvních exoplanet, které při své vesmírné odysee bude pozorovat dalekohled Jamese Webba.

„Vybrané systémy se nacházejí v různých oblastech oblohy, některé jsou pozorovatelné i od nás,“ přibližuje soutěžní dvacítku Soňa Ehlerová z Astronomického ústavu AV ČR a česká zástupkyně kanceláře pro popularizaci IAU. „Jednotlivé systémy se od sebe dost liší, a to typem mateřské hvězdy, hmotností exoplanety a její vzdáleností od hvězdy.“

Každý tým má jednu šanci

Do soutěže se můžou přihlásit týmy sestavené ideálně z žáků/studentů, učitelů, astronomů amatérů i profesionálů – čím větší pestrost, tím lépe. Každý tým si vybere jednu exoplanetu a její hvězdu; podmínkou je, že uspořádá akci pro veřejnost, která bude s exoplanetami souviset – přednášku, venkovní pozorování, tvořivou dílnu atd.

Pak už stačí do 11. prosince podat přihlášku přes formulář. Sama přihláška má tři části: zaprvé písemné odůvodnění návrhu v angličtině o maximálním rozsahu 300 slov; zadruhé krátké české video (max. 3 min) s anglickými titulky; zatřetí stručnou zprávu o veřejné popularizační aktivitě (anglicky) s obrázky či videem z akce.

Návrhy z jednotlivých zemí převezme národní komise, která vybere vítěze a dva náhradníky, jež v celosvětové konkurenci posoudí mezinárodní komise.

Zdroj: Mezinárodní astronomická unie, AV ČR

Mohlo by vás zajímat

Reklama