Již příští čtvrtek dosáhne planeta Mars nejmenší vzdálenosti od Země za poslední dva roky

Planeta Mars (oranžový objekt dole) u hvězdokup Plejády (modrá kupa) a Hyády (kupa vlevo ve tvaru „V“) na snímku z března 2021 / Petr Horálek, FÚ v Opavě
Poslední měsíc roku 2022 bude provázen hned několika pozoruhodnými či dokonce vzácnými úkazy na naší obloze, většinou pozorovatelnými i z měst. Hned na počátku prosince planeta Mars dosáhne nejmenší vzdálenosti od Země za poslední dva roky a bude pozorovatelná jako jeden z nejjasnějších objektů nočního nebe.

Planeta Mars se totiž dle webu Astrofyzikální ProGResy z Opavy ve čtvrtek 1. prosince ve 3:18 SEČ nejvíce přiblíží k Zemi, a to na vzdálenost 81,5 milionu kilometru.

O týden později, 8. prosince v 6:36 SEČ dosáhne tzv. opozice se Sluncem (bude na opačné straně oblohy než Slunce) a největší jasnosti -1,9 magnitudy. V té době planetu najdeme velice vysoko v souhvězdí Býka, bude tak nejlépe pozorovatelná, jak jen to jen z našich končin možné.

Při této opozici sice nedosáhne největšího možného přiblížení k Zemi (to se odehrává pouze u opozic na konci srpna – jednou za 15-16 let), ale právě její prakticky maximální možná výška nad obzorem pro středoevropského pozorovatele tento neduh velice významně vykompenzuje.

Navíc jsou zimní noci chladné, vzduch klidný a tím spíš bude pohled na Mars přes dalekohled (například na nejbližší lidové hvězdárně) opravdu pěkný. Na povrchu načervenalé planety budou k vidění základní albedové útvary (místa více či méně rozptylující sluneční světlo) a samozřejmě polární čepička.

Krásný pohled se nabídne ale i těm, kteří nebudou mít k dispozici hvězdářský dalekohled: Mars se celou dobu bude pozvolna pohybovat souhvězdím Býka, jemuž dominují jedny z nejkrásnějších očima viditelných otevřených hvězdokup – Hyády a Plejády.

Za tímto pohledem bude ovšem třeba vycestovat mimo města, protože hvězdokupy jsou bohaté na slabší hvězdy, které ve městech kvůli světelnému znečištění vidět nejsou.

Zdroj: Astrofyzikální ProGResy z Opavy

Mohlo by vás zajímat

Reklama