Sonda Euclid se vydala na cestu za tajemstvím vesmírné temné hmoty a energie

Euclid se vydal na pouť směrem k Lagrangeovu bodu L2 – rovnovážnému (libračnímu) bodu, který se nachází 1,5 milionu km od Země na spojnici Slunce-Země / ESA
Z kosmodromu na Mysu Canaveral (na Floridě) vzlétla v sobotu 1. července 2023 v 17:12 SELČ na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX sonda Euclid Evropské kosmické agentury (ESA).

Po startu a oddělení od rakety potvrdilo Evropské středisko kosmických operací ESA (ESOC) v německém Darmstadtu v sobotu v 17:57 SELČ zachycení signálu sondy Euclid prostřednictvím pozemní stanice New Norcia v Austrálii.

Teleskop Euclid bude provádět pozorování miliard galaxií do vzdálenosti až 10 miliard světelných let, čímž vznikne dosud největší a nejpřesnější 3D mapa vesmíru, jejímž třetím rozměrem bude čas.

Podrobná mapa tvarů, poloh a pohybů galaxií ukáže, jak je hmota rozložena podél těchto obrovských vzdáleností a jak se v průběhu kosmické historie měnilo rozpínání vesmíru, což astronomům umožní odvodit vlastnosti temné energie a temné hmoty. To pomůže teoretikům lépe pochopit úlohu gravitace a upřesnit podstatu těchto tajuplných složek vesmíru.

„Právě slavíme úspěšné zahájení přelomové mise, která posune Evropu na přední pozice v kosmologických studiích," říká Carole Mundellová, ředitelka pro vědu v agentuře ESA. „Pokud chceme porozumět vesmíru, ve kterém žijeme, musíme nejdříve objasnit podstatu temné hmoty a energie a pochopit, jakou úlohu sehrály v utváření našeho vesmíru. K řešení těchto fundamentálních otázek nám projekt Euclid poskytne dosud nejpodrobnější mapu mimogalaktických objektů oblohy. Toto neocenitelné bohatství dat vědecké komunitě zároveň umožní zkoumat celou řadu dalších astronomických aspektů, a to po mnoho dalších let."

K dosažení ambiciózních vědeckých cílů je sonda Euclid vybavena 1,2metrovým zrcadlovým teleskopem, který je propojen s oběma inovativními vědeckými přístroji: VIS, který bude pořizovat vysoce ostré snímky galaxií napříč rozsáhlou částí oblohy, a NISP, který bude provádět analýzu infračerveného světla z galaxií na základě vlnové délky, a tím přesně určovat jejich vzdálenost.

Řízení sondy a jejích komunikačních prostředků bude zajišťovat ESOC. Aby se umožnilo zpracování tak obrovského množství dat, jaké bude generovat Euclid, byla modernizována síť hlubokovesmírných antén Estrack agentury ESA. Tato data bude analyzovat Konsorcium Euclid – skupina více než 2 000 vědců z více než 300 institucí v Evropě, USA, Kanadě a Japonsku.

V průběhu mise bude projekt Euclid s roční periodicitou uvolňovat ze své „pokladnice" data, která bude zpřístupňovat celosvětové vědecké komunitě prostřednictvím vědeckého archivu hostovaného na serverech Evropského střediska kosmické astronomie (ESAC) agentury ESA ve Španělsku.

V následujících čtyřech týdnech se Euclid vydá na pouť směrem k Lagrangeovu bodu L2 – rovnovážnému (libračnímu) bodu, který se nachází 1,5 milionu km od Země na spojnici Slunce-Země (tedy přibližně čtyřnásobku vzdálenosti Země-Měsíc) ve směru opačném, než je Slunce. Tam dojde k navedení sondy Euclid na oběžnou dráhu kolem tohoto bodu a tým střediska řízení mise spustí činnosti, které poslouží k ověření všech funkcí sondy, odzkoušení teleskopu a v konečné fázi k zapnutí jednotlivých vědeckých přístrojů.

Vědci a inženýři se potom začnou věnovat intenzivní dvouměsíční fázi testování a kalibrování vědeckých přístrojů sondy Euclid a její přípravě pro rutinní pozorování. V průběhu následujících šesti let Euclid prozkoumá jednu třetinu oblohy, a to s naprosto nebývalou přesností a citlivostí.

Zdroj: ESA, SpaceX

Mohlo by vás zajímat

Reklama