Na Festivalu vědy & techniky v Brně nebude chybět ani úniková hra nebo světelné zrcadlové bludiště

Pokusy s kapalným dusíkem / Ústav přístrojové techniky AV ČR
Obydlí lovců, kteří žili na dně dnešní přehrady v Mohelně před 23 000 lety, pohled do lidského těla pomocí brýlí pro virtuální realitu, světelné zrcadlové bludiště, úniková hra nebo pokusy s kapalným dusíkem o teplotě -200 ˚C. Tyto a další aktivity čekají návštěvníky třídenního Festivalu vědy & techniky, který začíná v pátek 8. září v areálu brněnského Výstaviště, pavilon A1.

Na letošním Festivalu se představí vědci a vědkyně brněnských pracovišť Akademie věd – Archeologického ústavu, Biofyzikálního ústavu, Botanického ústavu, Ústavu fyziky materiálů a Ústavu přístrojové techniky. Akce je dle webu AV ČR zdarma, otevřeno je vždy od 9 do 18 hodin.

Jak mohlo vypadat obydlí skupiny pravěkých lovců, kteří žili na území dnešního Mohelna v době, kdy kontinentální ledovec dosahoval až do poloviny dnešního Polska, ukážou badatelé a badatelky Archeologického ústavu AV ČR, Brno. Kamenné nástroje a zbraně nalezené na lokalitě Mohelno-Plevovce návštěvníci spatří v originálech i rekonstrukcích.

Proč je DNA dvoušroubovice? A proč je její struktura důležitá? K čemu slouží chromozomy a jakými technikami je možné je pozorovat? Můžeme přepisovat genomy rostlin, živočichů nebo dokonce i člověka? Odpovědi na tyto otázky, ale i další informace se dozví zájemci ve stánku Biofyzikálního ústavu AV ČR.

Pro zájemce je připravena také práce s mikroskopem, brýle pro virtuální realitu, které umožní pohled do tajuplných zákoutí lidského těla, anebo skládačka modelu dvoušroubovice.

Vědci a vědkyně Botanického ústav AV ČR si připravili téma péče o kvalitu vody v souladu s přírodou. Dospělí i dětští příchozí se dozví, jaká přírodě blízká opatření lze využít, aby byla kvalita vody v jezírkách, rybníčcích a jiných biotopech vyhovující, anebo jak udržovat vodu čistou. Vysvětlí rovněž, jak zpevnit břehy, aby se zachovala funkční a estetická hodnota místa, a mnoho dalšího.

Na praktických experimentech je založena expozice Ústavu fyziky materiálů AV ČR. Návštěvníci si například vyzkouší, jakou sílu potřebují k přetržení ocelového drátu a jestli je nic pevnější než ocel. Připravena je také úniková hra pro starší 14 let, případně děti v doprovodu dospělého. Ke hře, která je zdarma, je třeba se předem registrovat. Trvá zhruba hodinu a hraje se v šestičlenných týmech.

V průběhu tří festivalových dnů představí vědci a vědkyně Ústavu přístrojové techniky AV ČR svůj výzkum zábavnou formou. V pátek na malé i dospělé čekají nevšední zážitky, pokusy a ukázky na téma Základy kryogeniky aneb pokusy, při kterých mrazí! Sobotní téma ovládnou lasery, které se využívají ve všech oblastech lidské činnosti od výroby aut až po operace očí.

Expozici doplní také světelné zrcadlové bludiště. Neděle bude patřit hraní: zvídaví návštěvníci se mohou proměnit ve vědce a zábavnou formou si osvojit základy chemie či fyziky. Pro děti je také připravena chemická laboratoř Matelab – věda sbalená na doma.

Zdroj: AV ČR

Mohlo by vás zajímat

Reklama