Pro dobrou náladu: Jezte pravidelně jídlo s vysokým obsahem vlákniny

 
Další 1 fotografie v galerii
Vliv SCFA na fungování mozku je zřejmý / Pixabay
Propojení mezi bakteriemi ve vlastním těle a naším chováním, to je věc, jež budí v současnosti stále větší pozornost vědců.

Nová studie na toto téma totiž ukazuje, že strava bohatá na vlákninu redukuje stres v těle a může zabránit i tomu, aby se nežádoucí látky vůbec do těla dostaly.

Připomínáme, že vláknina (nalézající se např. v semenech, ovoci, zelenině a celozrnných věcech) je pro tělo hlavním zdrojem živin známých jako „mastné kyseliny s krátkým řetězcem" (tzv „SCFA" neboli Short-chain fatty acid). Dá se říci, že SCFA vznikají fermentací vlákniny ve střevě.

Vědci zjistili, že po nějakém čase způsobí nízké hladiny těchto kyselin stav, kdy se naše vnitřnosti stanou méně efektivní a více „propustné" pro škodliviny. A když k tomu dojde (a že k tomu dochází v moderní společnosti takřka pravidelně), tak se nestrávené zbytky jídla a bakterií i bacilů dostanou do krve a působí zde trvalé záněty.

Je zajímavé, že myši, jimž byly podávány produkty s vysokým obsahem SCFA, pak vykazovaly posléze i méně vystrašenosti a jen minimálně depresivní chování. Naopak, byly více společenské a jejich kognitivní funkce byly na výši.

Je zřejmé, že propojení mezi SCFA a fungováním mozku (a speciálně vliv na lidskou náladu) tu nějaké bude. A pozitivní je i vliv na vnitřnosti, které tolik „neprotékají".

Věci, které si řada lidí bere „na uklidnění" (alkohol, ibuprofen, aspirin) přitom působí na žaludeční stěny dráždivým stylem (rozrušují struktury mezi buňkami), čímž přímo narušují jejich přirozené fungování a způsobují, že řada podobných dráždivých substancí skončí v žaludeční dutině a je tu rázem chronický zánět.

Evidentně jsou vědci na správné stopě – v jedné minulé studii totiž už zjistili, že SCFA pomáhají i proti některým druhům rakoviny. A to speciálně u rakoviny střeva.

 
Buďte první

Mohlo by vás zajímat

Reklama