Jak si pořídit vhodný zdroj nepřerušitelného napájení (UPS) pro domácnost či malou kancelář

UPS systém by měl mít dostatek výstupních zásuvek pro všechna vaše zařízení / Eaton
V dnešním digitálním věku platí, že naše závislost na elektronických zařízeních nebyla nikdy větší. Ať už pracujeme z domova, zapojujeme se do online vzdělávání nebo si užíváme zábavy z elektronických sportů, naše potřeba nepřetržitého a nepřerušovaného napájení zůstává stěžejní.

S rostoucími nároky na napájení jsou však naše zařízení stále zranitelnější vůči škodlivým přepětím a výpadkům napájení. Právě proti této zranitelnosti má pomoci zdroj nepřerušitelného napájení (UPS). Investice do UPS je podle expertů společnosti Eaton jednoduchý a zároveň cenově výhodný způsob, jak předejít ztrátě dat a poškození zařízení při výpadku proudu nebo vlivem přepětí. Jak ale vybrat ten správný UPS pro vaše potřeby?

Individuální poradenství s odborníkem vám pomůže vybrat a zakoupit přesně takový UPS, který odpovídá vašim potřebám, ale také je dobré mít na paměti následující tipy, které vám pomohou klást ty správné otázky.

Vyjmenujte zařízení, která potřebujete chránit

UPS může chránit širokou škálu různých zařízení v domácnosti nebo malé kanceláři – od počítačů, routerů a herních konzolí až po domácí kina a bezpečnostní systémy.

Nezapomeňte, že i krátké přepětí může způsobit vážné poškození citlivých elektronických zařízení. UPS udrží vaše zařízení v chodu během krátkých výpadků nebo i delšího přerušení dodávky proudu, čímž zachrání vaši práci a zabrání tak ztrátě dat.

Užitečná rada: Nepřipojujte laserové tiskárny přímo k UPS. Pokles napětí může vést k častému využívání baterie a jejímu předčasnému vybití. Místo toho používejte výstupní zásuvky určené pouze pro přepětí.

Zvažte, jakou úroveň ochrany potřebujete

Různé topologie UPS nabízejí různé úrovně ochrany před problémy s napájením. Záložní nebo off-line UPS poskytuje ochranu proti přepětí a v případě výpadku napájení se přepne do bateriového režimu, takže je vhodný pro zařízení, jako jsou LED monitory, dokovací stanice, modemy a routery.

Naproti tomu UPS s interaktivním napájením ze sítě reguluje napětí tím, že podle potřeby zvyšuje nebo snižuje síťové napětí, což jej předurčuje pro špičkové počítače a další cennou a citlivou elektroniku v oblastech s nestabilním napájením nebo častými bouřkami.

Porozumějte požadavkům na napájení

Při výběru UPS je důležité znát vztah mezi watty a voltampéry (VA). Jmenovitý výkon ve wattech představuje množství skutečného výkonu, který je k dispozici, přičemž většina domácích a kancelářských UPS má jmenovitý výkon mezi 450 a 2200 VA. Aby se zabránilo přetížení při výpadku, měl by UPS spolehlivě pokrývat celkový maximální jmenovitý výkon každého připojeného zařízení. Vyberte si proto UPS s jmenovitým výkonem (VA), který je minimálně o 20 % vyšší než odhadované požadavky na výkon všech připojených zařízení.

Užitečná rada: Nikdy nezatěžujte UPS na více než 80 % jeho kapacity. Zbývajících 20 % vám zajistí potřebnou rezervu v případě, že dosáhnete špičkových nároků na napájení, a také zohlední běžnou degradaci baterie, ke které časem nevyhnutelně dochází.

Zkontrolujte počet zásuvek

Ujistěte se, že UPS systém má dostatek výstupních zásuvek pro všechna vaše zařízení. Například nedávno vylepšený UPS 3S Gen2 má k dispozici 6 nebo 8 výstupních zásuvek, z nichž polovina je vybavena ochranou proti přepětí i vlastní baterií, zatímco druhá polovina má pouze ochranu proti přepětí.

Některé modely jsou dokonce vybaveny dodatečnými USB porty pro nabíjení mobilních zařízení i při výpadku proudu. K napájecí liště UPS nepřipojujte více zařízení najednou, protože by mohlo dojít k přetížení UPS. 

Zvažte svou míru tolerance k hluku

Některé UPS systémy mohou být překvapivě hlasité, zejména ty, které jsou určeny pro síťové rozvodné skříně, serverovny a průmyslová prostředí. Pokud potřebujete tiché prostředí pro soustředění nebo konferenční hovory, nezapomeňte zkontrolovat specifikace slyšitelného hluku vybraného UPS (měřeno v dBA).

Některé modely UPS, například 3S Gen2 a Ellipse ECO, jsou známé svým tichým provozem. UPS 5E Gen2 je UPS s maximálním výkonem 1200 VA neobsahuje žádný ventilátor, což z něj činí zajímavou možnost tichého provozu.

Zamyslete se nad instalací

Systém UPS potřebuje k řádnému odvádění tepla prostor, proto jej neinstalujte do stísněných a uzavřených prostor. Pokud vám ale přebytečný prostor vadí, zvažte elegantně navržený UPS s přepěťovou ochranou, jako je například Ellipse ECO.

Díky svému štíhlému provedení se snadno vejde do malých prostor, a navíc jej lze použít i jako věž nebo jako stojan pro stolní monitor. Vysoké teploty mohou podstatně zkrátit životnost baterií, proto zajistěte, aby váš zdroj nepřerušitelného napájení (UPS) měl dostatečné větrání.

Rychlý přístup k informacím o stavu UPS

Chcete-li mít okamžitý přístup k důležitým informacím, zvažte jednotku UPS s LCD displejem. Tyto displeje poskytují klíčové údaje o provozu UPS systému, jako je doba provozu na baterie a monitoring výpadků. Některé modely navíc umožňují uživatelům konfigurovat parametry, jako je výstupní napětí, zvuková signalizace a citlivost vstupního napájení.

Porozumějte záručním podmínkám

Při porovnávání modelů UPS pro domácí použití zkontrolujte záruční podmínky. Jak dlouho trvá záruční lhůta? Vztahuje se na UPS i na baterie? Je v ceně zahrnuta doprava? Může uživatel sám vyměnit baterie?

Vylepšete ochranu pomocí softwaru

Záložní baterie v UPS chrání připojená zařízení před anomáliemi v napájení a slouží jako záložní zdroj při výpadku napájení. Pokud však není dodávka elektřiny obnovena před vybitím baterie, nemůže systém poskytovat další ochranu.

Spárováním UPS Eaton s softwarem UPS Companion od téže společnosti lze zabránit ztrátě dat. Software umožňuje snadnou konfiguraci parametrů bezpečného vypnutí a uživatelsky přívětivý přístup k nastavení UPS.

 Zdroj: Eaton

Mohlo by vás zajímat

Reklama