Miliardový projekt by měl kompletně zmapovat dno oceánů celé naší planety

Technika ozvučnice přenáší z lodi akustické paprsky, které se odklání v závislosti na hloubce a topografii oceánského dna / NOAA
Hory pod vodou, hluboké krátery a ztracené vraky by mohly být objeveny díky projektu, do kterého budou investovány 3 miliardy amerických dolarů a zmapuje každou část zemského oceánu.

Mořské dno 2030 je globální projekt, který chce prozkoumat světovou pomořskou krajinu. Momentálně je zmapováno pouze 9 % světových mořského dna. Odborníci říkají, že mohou odhalit hory a krátery skryté v temných hlubinách.

Vědci plánují rozluštit tajemství oceánu vytvořením podrobné mapy zemského mořského dna, aby odhalili skryté hory, krátery a vraky. V současnosti víme více o povrchu jiné planety než o hloubkách našeho světa. „Pokud pse ponoříte do hluboké vody, do hlubokého moře, přímo uprostřed Indického oceánu nebo Tichého oceánu, můžete skutečně narazit na celé hory,“ řekl člen výzkumného týmu Geoffroy Lamarche.

V roce 2005 se americká jaderná ponorka USS San Francisco srazila s nezjištěným podmořským kopcem u Guamu v plné rychlosti v hloubce 160 metrů. Při havárii se zranilo 98 členů posádky a jeden námořník dokonce zemřel. 

Většina zemského povrchu je pokryta vodou (71 %), ale méně než jedna pětina (přibližně 18 %) oceánského dna nebyla zmapována vůbec. Projekt podpořený OSN naléhá na země a společnosti, aby sdružily svá data a vytvořily mapu celého oceánského dna, která bude volně přístupná všem. „Samozřejmě potřebujeme spoustu spolupráce od různých stran - jednotlivců i soukromých společností,“ řekl Mao Hasebeová, koordinátorka projektu Nippon Foundation, japonské filantropické organizace, která tuto iniciativu podporuje. „Myslíme si, že je to ambiciózní, ale nemyslíme si, že je to nemožné,“ řekla paní Hasebeová. 

Projekt byl zahájený v roce 2017 a očekává se, že bude stát přibližně 3 miliardy dolarů. Zatím největšími přispěvateli společnosti Mořské dno 2030 jsou firmy - zejména holandský vyhledávač energie Fugro a hlubinná mapovací firma Ocean Infinity. Obě společnosti se podílely na hledání malajského letadla MH370, kterého zmizelo v roce 2014.

Technika ozvučnice přenáší z lodi akustické paprsky, které se odklání v závislosti na hloubce a topografii oceánského dna. To vytváří datové body, které lze přeměnit na mapu. Některé části oceánů - východní pobřeží Spojených států, oblasti kolem Japonska, Nového Zélandu a Irska - jsou poměrně dobře zmapovány. Ostatní, včetně západoafrického pobřeží nebo pobřeží v Karibiku, zůstávají většinou neprobádané.

Mohlo by vás zajímat

Reklama