Mise na Mars bude představovat pro astronauty zejména psychickou zátěž: Jak vytvořit ideální tým lidí?

 
Další 2 fotografie v galerii
Jak se projeví dlouhodobá mise ve vesmíru na samotných astronautech? / Pixabay
Většina rozhovorů uskutečněných na konferenci Americké asociace pro rozvoj vědy se týkala výsledků studií založených na sledování astronauta Scotta Kellyho. Skupina vědců tu prezentovala svůj výzkum, který jednoznačně ukazuje, že dlouhá cesta do vesmíru je daleko větší zátěží pro mysl, než pro tělo.

Mluvíme-li o lidském těle, astronaut Kelly prošel během svého celoročního pobytu na palubě Mezinárodní vesmírné stanice některými pozoruhodnými změnami. Nejedná se ale o nic, co by se nedalo očekávat u jiných lidí, kteří se ocitli v podobných vysoce stresových a rizikových prostředích.

Některé z tělesných změn trvaly až 6 měsíců, než došlo k jejich úplnému vymizení. Většina z nich ale odezněla v průběhu několika dnů po návratu a kontaktu se Zemí, kdy bylo tělo vystaveno normální gravitaci.

Pokud ale jde o psychologické aspekty vesmírné mise, zde je samozřejmě situace složitější. Tým vědců ze Severozápadní univerzity v USA proto provedl řadu falešných vesmírných misí, které proběhly přímo na Zemi, ale přitom byli astronauti vystaveni kompletní izolaci, nedostatku kvalitního spánku, zpoždění komunikace s pozemním střediskem a také čelili velmi blízkým kontaktům s ostatními členy týmu.

„Spousta snah vytvořit modely, které by simulovaly budoucnost, se stala terčem kritiky, protože odborníci oponovali, že nejsou založeny na skutečných datech,“ řekl Noshir Contractor ze Severozápaní univerzity a ještě dodal: „To, co zde ale máme nyní, to jsou nevídaně kvalitní údaje. Nemluvíme tentokrát o předvídavosti a názorech odborníků, tento model je založen na reálných datech.“

Výzkumný tým proto navrhl řadu testů, které by posoudily schopnost kreativního myšlení a řešení problémů osmi posádek astronautů, kteří se zúčastnili experimentu. Výsledky ale ukázaly, že určené úkoly astronauti úspěšně dokončili za pouhých 20 až 60 procent času, což je neuvěřitelný výkon v porovnání se zoufalstvím během skutečného letu.

Tým se proto pokusí objevit a stanovit efektivní mechanismy a pracovní postupy, které by členům týmu astronautů umožnily co nejúčinnější práci a vytvořily model, který by předvídal reálné situace a zároveň NASA dovolily sestavit „ideální tým“ pro tuto práci. Výzkum o psychologii vesmírných cest stále probíhá a bude pokračovat i nadále.

Mohlo by vás zajímat

Reklama