IPhony končí v koši kvůli aktivovanému zámku proti krádeži. Co s tím?

 
Další 1 fotografie v galerii
Většina mobilních uživatelů potvrzuje účinnost funkce Find My iPhone pro vyhledání ztracených zařízení / Pixabay
Aktivace iPhone zámku proti krádeži omezuje recyklaci telefonů. Tato funkce má za úkol zabránit zlodějům v přístupu k odcizenému zařízení. Potom ale není možné dát telefon někomu dalšímu. Spousta telefonů tak končí na skládkách.

Desítky tisíc, plně funkčních, darovaných iPhonů skončí každoročně jako vyřazené. Díky funkci, která je spojena s aplikací Find My iPhone, by to ale mohlo být jinak.

Jak říká zpráva Colorado Public Research Research Group, ve zkratce CoPIRG, funkce nazvaná aktivační zámek má zamknout iPhone, pokud dojde k jeho odcizení nebo ztracení. Tím se během tří let zabránilo k opakovanému použití 66 000 telefonů. 

Jeden ze čtyř telefonů, obdržených v roce 2018, má stále aktivovaný zámek proti krádeži. Ten má odradit zloděje od toho, aby zneužili ukradené telefony. Proto je překvapivě vysoký počet darovaných nebo předávaných telefonů nepoužitelný. A to má samozřejmě obrovský dopad i na naše životní prostředí.

Většina mobilních uživatelů potvrzuje účinnost funkce Find My iPhone pro vyhledání ztracených zařízení. Aplikace umožňuje uživatelům sledovat a zabezpečit svůj telefon pomocí iCloudu, přihlášení pomocí GPS polohy, aktivací sirény, takže telefon může být slyšet a samozřejmě jde i o uzamčení telefonu pro zachování jeho bezpečnosti.

Dárci iPhone, kterým se nepodařilo vypnout tuto funkci před předáním svého telefonu pro další použití, ale představují problém. Nelze tak účinně zajistit, aby zařízení mohli používat i další legitimní vlastníci. Pokud někdo nevypne aktivační zámek na svém telefonu dříve, než ho odloží do dárkového boxu, jeho telefon nebude znovu použitelný.

To výrazně ovlivňuje životní prostředí. Jenom v USA je každý den vyřazeno 416 000 telefonů a mnoho z nich končí na skládkách. To znamená obrovské množství odpadků, ekologická stopa telefonů se tak stále rozšiřuje.

CoPIRG říká, že výrobci a recyklující by měli pracovat tak, aby vyvinuli systém, pomocí kterého je možné telefony s aktivovanými zámky odemknout a recyklovat. Tento proces by mohl zahrnovat použití databázi telefonních čísel, aby se ověřilo, zda bylo zařízení ohlášeno jako odcizené, nebo může být zasláno oznámení dárci, což umožní odemknout telefon na dálku.

Mohlo by vás zajímat

Reklama