Za naše noční můry může podle vědců vyšší aktivita levé strany mozku

REM cyklus spánkových vzorců je charakterizován rychlými pohyby očí a rychlejším pulsem / Pixabay
Výzkumníci skenovali mozky účastníků, kteří popisovali své sny. Zjistili, že špatné sny jsou spojeny s nerovnováhou v činnosti čelního mozku. Hněv ve spánku i ve stavu bdělosti zřejmě může být způsoben stejným mechanismem. Nové nálezy mohou znamenat cestu k léčbám nočních můr.

Odborníci zjistili, že mezi dvěma oblastmi mozku na levé a pravé straně panuje nerovnováha, a ta se zřejmě stává příčinou znepokojujících nočních můr.

Experimentu, který toto ověřil, se zúčastnilo 17 zdravých dobrovolníků, kterým skenovali mozek před, během a po spánku. Výzkumní pracovníci z Velké Británie, Finska a Švédska při pohledu na naše mozky sledovali a regulovali emoce jako hněv a zvědavost, když v noci sníme.

Účastníci studie strávili dvě noci ve spánkové laboratoři, kde vědci prováděli elektroencefalografické (čili EEG) záznamy o své mozkové činnosti během krátké doby před, během a po spánku. Mezi dobrovolníky bylo 7 mužů a 10 žen, z nichž všichni byli zdraví.

Odborníci zjistili, že ti, u kterých zaznamenali méně mozkové aktivity v pravém frontálním kortexu, než v levém protějšku, když byli vzhůru a během REM spánku, zažili ve svých snech více hněvu. REM cyklus našich spánkových vzorců je charakterizován rychlými pohyby očí, rychlejším pulsem, rychlejším dýcháním, tělesným pohybem a větším podílem snů. Výzkumníci probudili účastníky poté, co zažili pětiminutový záchvat REM spánku. Pak je požádali, aby popsali sny a emoce, které měli. 

Provedené šetření naznačuje, že tento způsob činnosti mozku je dobrý k analýze a předvídání, jak lidé ovládají své emoce. Předchozí studie spojily frontální alfa asymetrii s hněvem a obecnou samoregulací, když je člověk vzhůru.

Nové poznatky mohou výzkumníkům pomoci pochopit a potenciálně zmírnit emocionální obsah nočních můr. Ty mohou být stresujícími symptomy mnoha duševních poruch a poruch spánku, včetně posttraumatické stresové poruchy.

Mohlo by vás zajímat

Reklama