Setkání s Bohem pomáhá zmenšit strach ze smrti, a to i když je navozené drogami

Autoři studie ovšem neschvalují psychedelické užívání drog / PIxabay
Duchovně zaměření lidé obvykle hlásí vyšší míru celkové spokojenosti se životem. Nový výzkum na Univerzitě Johna Hopkinse zjistil, že „setkání s Bohem“ způsobilo, že se lidé méně obávali smrti a zlepšila se jejich celková nálada.

Účastníci výzkumu získali tyto výhody, ať už pomocí drog nebo jinak. Halucinogenem indukované zkušenosti snížily strach ze smrti. Autoři studie ale neschvalují psychedelické užívání drog a poznamenávají, že jejich studium neprokazuje ani nepotvrzuje existenci „Boha“.

Ve studii ovšem naznačují, že „setkání s Bohem“ činí lidi šťastnějšími - i když je tato zkušenost dosažena drogami. Spiritualita a zvláštní pocity bytí nebo nějaká vyšší síla jsou již dlouho spojeny s větší životní spokojeností.

Někteří by mohli namítnout, že takové zkušenosti nemůžete připravit, ale nový průzkum provedený vědci Univerzity Johnse Hopkinse naznačuje, že to může být jinak. Drtivá většina z těch, kteří měli „setkání s Bohem“, ho nazvala nejvýznamnějším zážitkem ze svého života - u těch, kdy byl vyvolán drogami, pravděpodobně snížil strach lidí ze smrti, zjistil průzkum. Nový výzkum zvyšuje zájem vědců o potenciální pozitivní účinky psychedelických léků na duševní zdraví.

Vzhledem k tomu, že výskyt duševních problémů stále stoupá, lékaři, vědci a pacienti - hledají léčbu mimo tradiční oblasti farmaceutických léků proti úzkosti a antidepresiv. Meditace jsou nyní doporučovány jako doplňkové terapie pro duševní zdraví. Rostoucí počet klinických studií zkoumá využití psychedelik, jako je psilocybin - od „magických“ hub - a léků jako je MDMA a ketamin pro deprese a PTSD, s překvapivě slibnými výsledky.

Výzkumníci například zjistili, že lidé, kteří věří, mají větší pocit „jednoty“ se světem, vesmírem nebo jakoukoli entitou, o které věří, že je větší než jednotlivec a jsou spokojenější se životem. Podle jedné takové studie muslimové, kteří se drží víry, jsou spokojenější se svými životy než křesťané, židé, buddhisté a ateisté.

Nová studie Johna Hopkinse naznačuje, že setkání s nějakou „vyšší silou“ může mít trvalé účinky, ať už prostřednictvím dlouhodobých přesvědčení, nebo dokonce i v případě, že je vyvoláno účinky psychedelických léků měnících mysl. „Ačkoli moderní západní medicína obvykle nepovažuje „duchovní“ nebo „náboženské“ zkušenosti za jeden z nástrojů proti nemocem, naše zjištění naznačují, že tato setkání často vedou ke zlepšení duševního zdraví,“ říká vedoucí studie psychiatr Dr. Roland Griffiths. Jeho tým výzkumníků zkoumal 4 285 lidí po celém světě, kteří byli rekrutováni prostřednictvím online reklam nebo e-mailů.

Všichni dotazovaní se setkali s „něčím, co by někdo mohl nazvat Bohem (např. Bůh tvého chápání), Vyšší moc, Konečná realita nebo aspekt nebo vyslanec Boží (např. Anděl). 3500 lidí mělo takové zkušenosti při používání halucinogenu a bylo jim zaslán průzkum odpovídající této zkušenosti. Ostatních 785 mělo „přirozeně se vyskytující“ zkušenost s Bohem, a ale ne takovou, která by zahrnovala podstatu měnící mysl. V obou skupinách 75 % uvedlo, že jejich setkání s něčím jako je Bůh je nejvýznamnější věc, která se jim v životě stala.

Asi 60 % skupiny, která měla nedrogové vize, říkala, že to, co je navštívilo, byl 'bůh' nebo 'vyslanec boha. Zkušenosti byly tak mocné, že asi dvě třetiny lidí, kteří byli považováni za ateisty předtím, než se stýkali s Bohem nebo s jinou vyšší mocí, tvrdili, že poté věřili v existenci těchto entit - i když se setkávali s Bohem jen v opojném stavu. Mezi skupinami užívajícími drogy 70 % uvedlo, že se po svých zkušenostech méně obávají smrti, zatímco u těch, kteří drogy neužívají, to mohlo být jenom 57 %. Uživatelé drog, kteří na nich nejsou závislí, však měli větší pravděpodobnost, že se jejich spiritualita stane součástí jejich každodenního života. I když jsou nálezy z této studie přesvědčivé, vědci byli opatrní, aby varovali veřejnost před použitím psychedelických léků, které jsou nelegální, aby našli Boha, nebo aby výsledky považovaly za důkaz, že existuje Bůh.

Mohlo by vás zajímat

Reklama