Černobyl je opět zamořený radiací, v okolních lesích hoří

 
Další 1 fotografie v galerii
Požáry vysvobozují v půdě a ve stromech vstřebané záření / Pixabay
V sobotu 4. dubna 2020 nedaleko vesnice Volodymyrivka na Ukrajině vypukl požár. Oheň se nakonec rozšířil na více než 100 hektarů půdy. V plamenech je tak již pátý den celé okolí Černobylu, elektrárny, jejíž reaktor v roce 1986 explodoval.

Na místo byla povolána stovka hasičů, letadla a vrtulníky. Díky silnému větru se ale požár, který vznikl kvůli neopatrnému vypalování suché trávy, nedaří dostat pod kontrolu.

Požáry v Černobylu a jeho okolí jsou rizikem. Ten současný například zapříčinil, že se radioaktivita ze standardních hodnot, které v okolí Černobylu jsou, zvýšila šestnáctinásobně. Rapidně tak přeskočila hranici, která je člověku ještě bezpečná. 

Požáry totiž vysvobozují v půdě a ve stromech vstřebané záření. Podle Yegora Firsova, vedoucího ekologické inspekční služby na Ukrajině, je to 100 kilometrů od Černobylu ještě bezpečné. Obyvatelé Kyjeva se tedy nemusí bát chodit po venkovních prostorech, nebo mít otevřená okna. 

Ti si ale stěžují na silně znečištěné ovzduší kvůli požáru. Dým navíc komplikuje život lidem s dýchacími potížemi. Černobyl a jeho okolí je více než třicet let od výbuchu reaktoru relativně bezpečné.

Samotnou elektrárnu je možné navštívit, byť jen na krátkou chvíli. Odborníci však varují před hrozbou požárů, které mohou být vyvolávány uměle žháři, ale také se mohou šířit přirozeně díky suchu. S tím požadují přísné omezení vstupu do oblasti a pokutování případných žhářů. 

Teď ovšem něco pozitivního. Zdá se, že se Černobyl už nějakou dobu zelená. Kvůli vysokým teplotám sice tamní vegetace trpí na sucho, ale díky radiaci, která vyhubila hmyz a mikroorganismy, nemá kdo pomáhat při rozkladu organických hmot.

Život rostlin v okolí Černobylu není ovlivňován radioaktivitou jako zvířata. Rostliny mají přizpůsobivější biologickou strukturu. Mohou nahrazovat mrtvé buňky mnohem snáz. A proto vegetace přebírá nad Černobylem kontrolu. Zbývá jen doufat, že radiace neohrozí obyvatele Kyjeva. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama